Ambasadorul Ucrainei în Germania l-a lăudat public pe Bandera
30/06
Putin: Occidentul colectiv nu a putut anticipa propria șubrezire și ”a intrat singur în capcană”
01/07

Ministerul Apărării al Rusiei a anuțat că și-a retras de bunăvoie militarii de pe Insula Șerpilor

Foto: u-f.ru

Militarii ruși au fost retrași de pe Insula Șerpilor pentru a arăta că Rusia nu împiedică scoaterea din Ucraina a recoltelor de grâu și produse agricole, a declarat reprezentantul oficial al ministerului Apărării, Igor Konașenkov, citat de agenția Interfax.

”La 30 iunie, ca gest de bunăvoință, Forțele Armate ale Rusiei au dus la bun sfârșit misiunile încredințate pe Insula Șerpilor și au evacuat garnizoana aflată acolo”, a spus Konașenkov la o conferință de presă.

”Astfel, comunității internaționale i s-a demonstrat că Federația Rusă nu pune piedici eforturilor ONU de organizare a unui coridor umanitar în vederea scoaterii de pe teritoriul Ucrainei a cantităților de produse agricole”, a spus reprezentantul oficial al ministerului mai sus menționat.

Potrivit aprecierilor sale, această decizie ”nu va permite Kievului să speculeze pe tema unei iminentei crize alimentare, pe motiv că grâul nu a putut fi scos din cauza controlului total instituit de Rusia în partea de nord-vest a Mării Negre”.

”Acum, cuvântul aparține părții ucrainene, care nu a deminat nici până astăzi apele Mării Negre din zona ei de coastă, inclusiv apele portuare”, a spus Konașenkov.

Insula Șerpilor/ Foto: Reuters

Interfax menționează că, la 24 iunie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că isteria iscată în jurul scoaterii grâului ucrainean prin porturile la Marea Neagră este amplificată în mod arficial, Rusia fiind gata să asigure libera trecere a navelor încărcare cu grâne.

”Isteria legată de suspendarea transporturilor prin porturile la Marea Neagră, să spunem, este amplificată în mod artificial”, a spus Putin vorbind la summitul ”BRICS plus”. ”Am declarat de multe ori public și vreau să subliniez încă o dată că Rusia nu împiedică scoaterea grâului ucrainean de pe teritoriul acestei țări și este gata să asigure trecerea liberă a navelor cu grâu în apele internaționale dacă, firește, militarii ucraineni vor demina porturile de descărcare și apelele din aproapiere”, a spus șeful statului.

Putin a adăugat: ”Mai mult, noi avem o înțelegere corespunzătoare cu reprezentanții Secretariatului ONU, dar continuă să lipsească un lucru – o abordare constructivă din partea actualelor autorități de la Kiev”.

Părerea experților militari

Insula Șerpilor nu este un punct de importanță strategică pentru Rusia și să ții acolo o garnizoană nu are sens, a comentat, pentru agenția URA.ru, expertul Vladimir Kozin, membru-corespondent al Academiei de Științe Militare a Rusiei.

Expertul a arătat că militarii ucraineni nu vor putea ocupa Insula Șerpilor după ce de acolo a fost retrasă garnizoana rusă. ”Cum o ocupă? Au forțe? Ei ar trebui să reziste pe alte direcții, mai importante, decât pe acest mic petic de pământ”, a concluzionat Kozin.

La rândul său, Nikolai Kostikin, expert al Biroului de Analiză Politică și Militară, specialist în mijloace de apărare chimică și biologică, a declarat că fie și în cazul în care Insula ar trece sub controlul Kievului, situația nu ar influența mersul operațiunii speciale a Rusiei. ”Dacă vor ocupa sau nu Insula, nu are prea mare importanță. Ucraina nu are flotă. Operațiunea se desfășoară cu precădere pe uscat”, a spus el.

În opinia lui, eliberând Insula Șerpilor, Rusia s-a pus, astfel, la adăpost de provocările Kievului pe această direcție. ”Este o decizie mai mult politică decât militară. Pe fondul evidentului succes de eliberare a Donbassului, hotărârea este ca un semnal adresat comunității mondiale că, da, produsele agricole pot fi scoase în liniște din Ucraina. Dacă vor apărea probleme, Rusia nu va mai putea fi acuzată că ea le-ar fi creat. Ucraina și-a demonstrat deja pasiunea pentru tot felul de provocări, începând cu Bucea și terminând cu recenta situație de la Kremenciug”, a subliniat Kostikin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141934