Ambasadorul Rusiei la Sofia nu a exclus ruperea relațiilor diplomatice cu Bulgaria. Președintele bulgar intervine
01/07
Deputatul Cerniak a spus că Insula Șerpilor rămâne sub controlul Flotei și al Forțelor Aerospațiale Ruse
01/07

Polonia a început să elaboreze scenarii de împărțire a Ucrainei, a declarat Narîșkin

Foto: RIA Novosti

Conducerea Poloniei elaborează diferite planuri de împărțire a Ucrainei, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, citat de agenția RIA Novosti.

”Din informațiile care ajung la Serviciul nostru, reiese că autoritățile Poloniei au trecut la elaborarea unor scenarii de împărțire de-facto a Ucrainei”, a spus el, citat de serviciul de presă al instituției pe care o conduce.

Astfel, Varșovia intenționează să desfășoare în vestul Ucrainei propriul ”contingent de menținere a păcii”. În plus, este posibilă varianta creării, la ”Frontierele de est”, a unui stat-proxy controlat de Polonia și care se va afla ”sub protecția” forțelor armate poloneze.

În paralel, este analizat proiectul de formare din regiunile centrale ale Ucrainei a ”unei zone tampon”, pentru a evita o nedorită ciocnire directă cu Rusia.

Potrivit lui Narîșkin, analizând situația, Varșovia a ajuns la concluzia, dureroasă pentru ea, că victoria trupelor ruse, a celor din Donețk și Lugansk nu poate fi împiedicată pe câmpul de luptă, în pofida declarațiilor politicienilor occidentali.

”Autoritățile poloneze sunt convinse că Statele Unite și Marea Britanie vor fi forțate să susțină acest plan. În opinia autorităților de la Varșovia, pe măsură ce trupele ruse avansează în interiorul teritoriului ucrainean, Washingtonul și Londra nu vor mai avea altă opțiune decât să dea dovadă ”de o solidarite necondiționată” cu aliații, dispuși să ”apere ferm interesele Occidentului în Ucraina”, a adăugat șeful SVR.

Din aceste motive, perspectivele de supraviețuire politică a regimului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, sunt estimate la Varșovia ca fiind ”neconvingătoare”, a concluzionat Narîșkin.

La sfârșitul lunii aprilie, directorul SVR a declarat că Washingtonul și Varșovia elaborează planuri pentru a instaura controlul militar și politic al Poloniei asupra ”posesiunile istorice” ale acesteia din Ucraina. De fapt, este vorba despre o încercare de a repeta ”înțelegerea”, istorică pentru Polonia, de la sfârșitul Primului Război Mondial, când Antanta a recunoscut dreptul Varșoviei, mai întâi, de a ocupa o parte a Ucrainei pentru a apăra populației de ”amenințarea bolșevică”, după care și de a include aceste teritorii în componența statului polonez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141951