Expert: „Submarinele rusești au propriul lor „al doilea front” în operațiunea specială din Ucraina”
03/08
Forțele Armate ale Rusiei au distrus, lângă Lvov, o bază cu armament polonez
04/08

MAE rus a anunțat sfârșitul epocii colaborării cu Occidentul

Sediul principal al Ministerului Rus de Externe din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Nu va exista o revenire la situația dinainte de 24 februarie în privința relațiilor Rusiei cu Europa și cu Statele Unite, epoca de colaborare cu Occidentul s-a încheiat ireversibil, scrie directorul Departamentului de planificare a politicii externe al MAE rus, Aleksei Drobinin, în articolul său ”Lecții de istorie și tabloul viitorului: Reflecții asupra politicii externe a Rusiei”, publicat pe site-ul revistei ”Mejdunarodnaia jizn”.

Directorul Departamentului de planificare a politicii externe al MAE rus, Aleksei Drobinin/ Foto: interaffairs.ru

”Indiferent de cât va dura și de cum se va încheia operațiunea sperială militară din Ucraina, încă de pe acum se poate constata că epoca celor 30 ani, constructivă în ansamblul ei, deși nu lipsită de probleme, de colaborare cu Occidentul s-a încheiat în mod ireversibil”, a scris diplomatul, citat de tvc.ru.

Ministerul de Externe a explicat că actuala situație ”oferă o oportunitate unică de eliberare definitivă de iluzii deșarte și de scoatere a Rusiei din paradigma ”absorbirii prietenești”.

”Rusia a intrat în faza acută a confruntării cu o alianță agresivă de state neprietenoase, condusă de Statele Unite. Scopul inamicului este de a aplica țării noastre o înfrângere strategică, înlăturând-o ca și concurent geopolitic”, a subliniat Drobinin.

În același timp, MAE nu exclude contacte cu țări ale Occidentului, dar cu condiția ca ele să răspundă intereselor rusești.

”Colaborarea cu state neprietenoase este posibilă de la caz la caz, pe bază tranzacțională – ea poate fi realizată doar acolo unde este în avantajul Rusiei și unde nu există alternativă acceptabilă”, a subliniat Drobinin.

Diplomatul a precizat, totodată, că interacțiunea constructivă cu toți vecinii, inclusiv cu cei din zona euro-atlantică, este în interesul părții ruse.

„Trebuie să tindem spre acest obiectiv. Dar nu cu prețul unor concesii unilaterale și, cu atât mai puțin cu prețul unor concesii făcute celor care declară deschis Rusia ca principală amenințare”, a subliniat el.

Drobinin a estimat că „ruperea de Vest” creează condiții pentru o cooperare mai extinsă cu țările din Est și Sud. Potrivit acestuia, acolo se află cel mai mare număr de tovarăși de idei ai Federației Ruse, care au reacționat echilibrat la operațiunea specială rusă de protejare a Donbassului, care au refuzat să se alăture sancțiunilor anti-ruse.

„Fără îndoială, importanța Asiei, Orientului Mijlociu, Africii și Americii Latine ca zone prioritare pentru viitorul previzibil va fi consolidat calitativ în Conceptul actualizat de politică externă a Rusiei”, a conchis diplomatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2142037