Putin și Erdogan au convenit ca plata pentru gaz să se facă în ruble
06/08
Zece țări doresc să devină membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai
06/08

Amnesty International: Forțele Armate ale Ucrainei încalcă dreptul internațional amplasând tehnică de luptă în școli și spitale

Foto: TASS

Trupele ucrainene desfășoară tehnică de luptă și arme în școli și spitale, încălcând, astfel, normele de drept internațional și legislația militară, punând, totodată, în pericol viețile civililor, se arată în raportul organizației pentru drepturile omului, Amnesty International, informează Rossiiskaia gazeta.

Activiștii pentru drepturile omului au găsit astfel de dovezi în 19 orașe și localități din Ucraina, inclusiv în regiunile Donbass, Harkov și Nikolaev, scrie agenția TASS, citând din raportul menționat. Amnesty International informează despre cazuri când atacuri au fost lansate de Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) din interiorul unor construcții civile și despre amplasarea de armament de către partea ucraineană pe teritoriul unor obiective de infrastructură civilă. Raportul subliniază că, în același timp, comadamentul AFU nu a evacuat populația civilă pentru a exclude pierderi de vieți omenești cauzate de o posibilă ripostă din partea Forțelor Armate ale Rusiei.

Specialiștii Amnesty International au fost în mai multe școli din regiunile sud-estice ale Ucrainei și au ajuns la concluzia că în 22 din 29 de unități de învățământ a fost desfășurat fie efectiv militar al AFU, fie tehnică de luptă ucraineană și arme. Astfel, la Odessa, militarii ucraineni au amplasat tehnică blindată chiar în cartierele dens populate, iar la Bahmut au folosit clădirea Universității ca bază militară.

Zelenski a criticat Amnesty International pentru raportul privind crimele AFU

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a înfuriat după puplicarea de către organizația pentru drepturile omului Amnesty International a raportului său privind acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), care încalcă legislația militară, informează publicația ”Ukrainskaia pravda”, citată de agenția Rambler.

Din punctul de vedere al liderului ucrainean, Amnesty International ”încearcă să amnistieze” Rusia, pe care politicienii ucraineni o numesc ”stat-terorist”. El a catalogat raportul organizației drept o încercare ”de a pasa responsabilitatea de la agresor la victimă”.

”Dacă cineva întocmește un raport unde victima și agresorul par să fie identici, dacă sunt analizate niște informații despre agresor dar se ignoră ce a făcut agresorul în acest timp, așa ceva nu poate fi acceptat”, a spus Zelenski.

Din raportul organizației reiese că AFU a pus în mod intenționat în pericol viața populației civile. Documentul arată că AFU a desfășurat tehnică militară în școli și spitale.

În același timp, Amnesty International subliniază, în raportul său, că nu are cunoștință de documente despre cazuri în care militarii ucraineni să fi ajutat la evacuarea populației civile din clădirile învecinate pentru a reduce la minim pierderile de vieți omenești printre civili.

Secretarul general al Amnesty International s-a ridicat în apărarea raportului privind crimele comise de trupele Ucrainei

Secretarul general al organizației Amnesty International, Agnes Callamard, a luat apărarea raportului privind crimele comise de trupele ucrainene împotriva populației civile, relatează agenția France Presse, cu referire la scrisoarea responsabilului internațional, scrie RT.

”Concluziile … s-au bazat pe dovezi adunate în urma unor ample investigații, desfășurate în conformitate cu… standardele și procedurile stricte de due diligence”, se subliniază în textul comunicatului, preluat de RIA Novosti.

Callamard a subliniat că Amnesty International ”susține în totalitate” concluziile expuse în raport.

Raportul organizației pentru drepturile omului vorbește despre încălcarea de către trupele ucrainene a normelor de drept internaționale și a legislației militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141977