Comitetul de Investigații al Rusiei îi va identifica pe naziștii ucraineni care au tras în prizonierii de război ruși
05/08
Amnesty International: Forțele Armate ale Ucrainei încalcă dreptul internațional amplasând tehnică de luptă în școli și spitale
06/08

Putin și Erdogan au convenit ca plata pentru gaz să se facă în ruble

5 iulie 2022. Soci. Președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan/ Foto: TASS

Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au convenit, în cadrul discuțiilor purtate la Soci, să înceapă să plătească în ruble livrările de gaze, a anunțat vicepremierul rus, Aleksandr Novak, citat de RBC și RT.

”S-a discutat despre livrările de gaze în Republica Turcă, volumul furnizat fiind destul de mare – 26 miliarde metri cubi pe an. În procesul de negocieri, președinții au convenit ca noi să începem parțial livrările de gaz și plata în ruble”, a spus el, citat de agenția TASS.

Moscova și Ankara pregătesc o trecere treptată la plăți în monede naționale, a precizat Novak. Vicepremierul rus a definit această tranziție drept o nouă etapă și o nouă oportunitate, inclusiv pentru dezvoltarea relațiilor financiare dintre cele două țări.

Cu același prilej, Putin și Erdogan au vorbit, de asemenea, despre construcția centralei atomice ”Akkuyu”, evocând anul 2023 ca termen pentru lansarea proiectului, precum și despre funcționarea gazoductului ”Turkish Stream”. În acest context, Putin a subliniat rolul tot mare mare al acestei conducte, care a devenit ”una dintre cele mai importante artere de aprovizionare a Europei cu gaz rusesc”.

”Cred că partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei pentru că asigură un tranzit fără întrerupere al gazului nostru spre piața europeană”, a concluzionat liderul rus.

La sfârșitul lunii iunie, Gazprom a reluat transportul de gaze prin conducta ”Turkish Stream”, după întreținerea preventivă programată. Furnizează gaz din Rusia către Turcia și țările din sudul și sud-estul Europei prin Marea Neagră și teritoriul turc. Capacitatea de proiectare a conductei este de 31,5 miliarde de metri cubi. m de gaz pe an.

La sfârșitul lunii mai, Rusia a reluat furnizarea de gaz către Turcia prin conducta ”Blue Stream”, după finalizarea întreținerii programate. În anul 2021, a furnizat Turciei 15,98 miliarde de metri cubi. m de gaz, care a fost maximul de la punerea în funcțiune a conductei în 2003.

”Să meargă în întâmpinarea celeilalte părți în domeniile economic și energetic”

Președinții au convenit, de asemenea, să ”sporească volumul comerțului bilateral într-o manieră echilibrată și să atingă obiectivele stabilite” și, de asemenea, ”să meargă în întâmpinarea celeilalte părți în domeniile economic și energetic”.

”Ei intenționează, de asemenea, să întreprindă demersuri pentru sporirea conlucrării pe probleme din domenii precum transportul, comerțul, agricultura, industria, finanțe, turism și construcții”, se precizează în declarația comună adoptată de cei doi lideri la finalul întâlnirii lor de la Soci care a durat patru ore.

Mai mult, Putin și Erdogan au subliniat necesitatea punerii în aplicare a tutoror punctelor acordului privind cerealele, inclusiv partea acestuia care se referă la aprovizionarea pieței mondiale cu alimente și îngrășăminte rusești. Documentul a fost semnat, recent, la Istanbul de către Rusia, Ucraina, Turcia și ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2141916