Senator rus: Statele Unite luptă împotriva Rusiei cu mâinile Ucrainei
26/08
Alexei Pușkov despre senatorul McCain: A plecat un ostaș al hegemoniei americane
27/08

A fost creat un reactor nuclear „perpetuu” pentru submarine

În Rusia, pentru prima dată, a fost creată și testată zona activă, „inima“ reactoarelor nucleare instalate pe submarine nucleare, cu o resursă pentru întregul ciclu de viață al acestora, și anume, una care nu necesită reîncărcarea cu combustibil nuclear, potrivit unui raport anual public al Biroului de proiectare (BP) „Afrikantov“ (Nijni Novgorod) care face parte din corporația de stat „Rosatom”.

Zona activă este partea centrală a reactorului care conține combustibil nuclear și în care are loc o reacție în lanț controlată. BP „Afrikantov” este dezvoltatorul principal  de zone active pentru navele Flotei Militare Marine.

Submarinele rusești din cea de-a patra generație includ submarinele proiectelor ”Borei” și ”Iasen”.

După cum a explicat fostul comandant al Flotei Nordice, amiralul Viaceslav Popov, crearea unui reactor „perpetuu” este o împlinire a unui vis al marinarilor și este de o importanță enormă pentru pregătirea de luptă a forțelor submarine. El a spus că reîncărcarea în flotă se numește „operațiunea numărul unu” și aceasta durează mai mult de o lună. În acest răstimp, puterea de luptă a flotei este redusă cu o unitate, a adăugat Popov.

”Perpetuum mobile”

Politologul militar Andrei Koșkin a menționat unicitatea dezvoltării rusești. El a subliniat că oamenii de știință din Rusia au reușit să îmblânzească nu numai atomul militar și pașnic, dar și să creeze, vorbind plastic, un „perpetuum mobile”.

Expertul consideră că nu este o coincidență faptul că experții americani au suspectat superioritatea submarinelor ruse, atât în ceea ce privește puterea, cât și invizibilitatea lor pentru radare.

„Și acum avem și “motorul nuclear etern” care ne permite să avem o resursă incomensurabil de mare. Toate acestea, în general,  vor transforma lupta navală”, a remarcat politologul pentru postul de radio ”Sputnik”.

În opinia sa, vor apărea curând submarine nucleare cu reactoare noi. În speță, el s-a referit la proiectul submarinului „Cneazul Vladimir”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2468454