Pușkov: SUA, o ”superputere în retragere”
26/07
Gimnastică sportivă a Rusiei. Băieții, aur în proba pe echipe, o premieră din 1996
26/07

”Cel de-al doilea Bosfor” și Marea Neagră: Comentariile MAE rus

Canalul ”Istanbul”, pe hartă/ Foto: oko.planet.su

Moscova se află într-un permanent dialog cu Ankara pe tema construcției canalului ”Istanbul”. Inițiativa Turciei merită cea mai mare atenție, au declarat, pentru RIA Novosti, diplomați din Ministerul de Externe al Rusiei, informează Vesti.ru.

Diplomații ruși au menționat că Turcia monitorizează atent respectarea Convenției de la Montreux – un tratat ce reglementează trecerea navelor militare ale țărilor situate în afara regiunii Mării Negre prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, în drumul lor spre Marea Neagră.

Convenția a fost semnată la 21 iulie 1936, în localitatea elvețiană Montreux. Anul acesta, se împlinesc 85 de ani de la acel eveniment.

În ultimele luni, Convenția este evocată deosebit de des, deoarece construcția canalului ”Istanbul” nu numai că va reduce traficul prin Bosfor, dar ar putea crea probleme cu respectarea Convenției.

Ministerul de Externe al Rusiei este de părere că ”jucătorii din afara regiunii” creează tensiuni artificiale în Marea Neagră.

”Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația cu privire la modul în care dispozițiile Convenției sunt puse în aplicare practic, inclusiv în ceea ce privește limitarea tonajului maxim total în timpul tranzitului, precum și tonajul maxim al navelor de război ale puterilor non-costiere din zona Mării Negre și durata șederii lor în zona de apă a Mării Negre”, a declarat Ministerul Rus de Externe.

Convenția de la Montreux privind statutul Bosforului și Dardanelelor stabilește limitele stricte asupra clasei de nave, tonajului acestora și durata șederii în Marea Neagră pentru puterile care nu fac parte din Marea Neagră. Potrivit unui document, navele de război ale acestor țări nu au voie să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Crucișătoarele mari, cuirasatele și portavioanele nu pot intra deloc în această zonă.

Moscova este convinsă de necesitatea respectării prevederilor Convenției de la Montreux, scrie RIA Novosti.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226852