”The National Interest”: Rusia câștigă cursa de rachete
23/11
Elevii ruși au stabilit un record la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică
23/11

 Brusc, SUA au început să cumpere din Rusia alt tip de combustibil

Interesul SUA pentru hidrocarburile rusești a crescut/ Foto: vz.ru

Statele Unite, cu o mână introduc sancţiuni împotriva Rusiei şi se roagă pentru energie ”verde”, iar cu alta cumpără tot mai multe hidrocarburi tradiţionale ruseşti. Până de curând, SUA cărau din Rusia în special petrol şi păcură, dar acum se înregistrează o adevărată explozie de interes şi pentru motorină. Publicaţia ”Vzgliad” explică această răsturnare de situaţie.

Spre SUA au pornit patru petroliere rusești cu două milioane de barili de motorină produsă din gaze naturale. Este cea mai mare livrare de acest gen din 2018, reiese din datele platformei de monitorizare și analiză a mărfurilor, Vortexa, informații preluate de agenția Bloomberg. Petrolierele cu motorină se îndreaptă spre coasta de Est a SUA și urmează să ajungă la New York și New Haven în cursul săptămânii vitoare. Motorina rusească ar urma să scadă prețurile la carburanți pe Coasta de Est, unde au atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani.

De mai mulți ani, SUA au sporit importurile de petrol și produse petroliere din Rusia. Doar că înainte nu era vorba despre motorină, ci despre păcura pe care SUA o cumpără din Rusia în cantități mari şi pe care o amestecă apoi cu petrol ușor, obținând un melanj pentru rafinare, a explicat Aleksandr Frolov, director adjunct al Institutului Rus pentru Energie Națională.

În plus, a continuat el, SUA s-au îndrăgostit de petrolul greu rusesc după ce singuri au renunțat la petrolul din Venezuela, țară împotriva căreia au introdus sancțiuni în 2019, pe fondul refuzului președintelui Nicolas Maduro de a recunoaște președinte un protejat al americanilor. Dar Venezuela furniza petrol greu, vâscos, pentru rafinăriile americane, în condițiile în care SUA au majorat producția de petrol ușor pentru combinatele locale. Este mult mai avantajos să vinzi la export petrol ușor american mai scump, iar propriile întreprinderi prelucătoare să le aprovizionezi cu țiței greu și mult mai ieftin, cum este, în special, cel venezuelean.

Cu toate că SUA sunt cel mai mare producător de petrol din lume, ele oricum produc mai puțin decât consumă: 11,4 milioane de barili pe zi față de 20 de milioane de barili pe zi, arată Frolov. În același timp, o parte din petrol este și exportat. De aceea există un deficit de petrol și produse petroliere în SUA.

În altă ordine de idei, prețurile la benzină și motorină au crescut anul acesta în SUA. Astfel, ”un litru de benzină costă deja un dolar, iar un litru de motorină cam tot atât. Este mult și cu 30-35 de cenți mai scump decât prețul motorinei de la începutul anului”, a menționat Frolov. Prin urmare, deficitul și scumpirea i-au determinat pe americani să caute combustibil la furnizori alternativi.

Analiștii Voxtera notează, de asemenea, că atractivitatea motorinei rusești constă în accesul Rusiei la gaze ieftine. În plus, Rusia este mai bine poziționată pentru livrările de motorină decât rafinăriile din Europa. În același timp, ”Rusia produce de peste două ori mai multă motorină decât consumă: în jur de 78 milioane tone față de 35 de milioane tone. Aproximativ 40 de milioane de tone trebuie exportate. În principal, motorina rusească ajunge în Europa, dar de ce să nu cumpere și SUA, unde piața internă devine premium, anumite cantități din Rusia, care oferă motorină de înaltă calitate, la prețuri competitive”, a spus Frolov.

Având în vedere importul de motorină din Rusia, livrările în SUA par destul de modeste: 2 milioane de barili de motorină înseamnă un total de 275.000 de tone. Dar această situație îi demonstrează o dată în plus președintelui Joe Biden, care a devenit ”obsedat” de agenda ecologică și ”trage în jos” propria industrie petrolieră, că este prea devreme ca SUA să șteargă din calcule hidrocarburile tradiționale.

«Cu alte cuvinte, nu vă grăbiți să îngropați combustibilii tradiționali sau să declarați că investițiile în modernizarea uzinelor de prelucrare a petrolului nu se vor amortiza niciodată. Prin propriul lor exemplu, SUA infirmă aceste ”minunate” basme», a concluzionat Frolov.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226795