Bolșunov a câștigat proba de maraton la Olimpiada de la Beijing, alt rus, Iakimușkin, pe locul doi
19/02
Cronica Donbassului, 19 februarie
20/02

Britanicii au găsit documentul din 1991 privind inadmisibilitatea extinderii NATO spre Est

Foto: csn-tv.ru

 Der Spiegel: În documentul din 1991, Occidentul a fost de acord să nu extindă NATO spre Est.

La Arhivele Naționale ale Marii Britanii a fost descoperit un document ce datează din 1991 și în care țările Occidentului declară că extinderea spre Est a Alianței Nord-Atlantice este inacceptabilă, scrie publicația Der Spiegel, relatează agenția Lenta.ru.

Potrivit informațiilor obținute de ziarul citat, documentul, clasificat și având ștampila ”secret”, a fost găsit de profesorul Universității din Boston, Joshua Shifrinson. Textul reprezintă protocolul întâlnirii de la Bonn, din 6 martie 1991, dintre reprezentanții ministerelor de Externe din Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania. Tema discuților a fost securitatea în Europa Centrală și de Est.

Din document reiese că participanții la întâlnire au fost de acord că primirea în NATO a țărilor est-europene este ”inacceptabilă”, scrie Der Spiegel. ”Pe parcusul negocierilor ”2+4” (privind statutul Germaniei după unificare, n.r.) am dat foarte clar de înțeles că NATO nu se va extinde dincolo de Elba. Prin urmare, noi nu putem propune Poloniei și altor state să adere la NATO”, a declarat reprezentantul MAE german, Jurgen Chrobog. În același timp, autorul articolului din Der Spiegel estimează că, în declarația lui, diplomatul ”a confundat, evident, Elba cu Oder”.

Potrivit documentului, aceeași poziție a fost exprimată și de reprezentantul Statelor Unite, Raymond Zeitz. ”Am dat de înțeles Uniunii Sovietice – la negocierile în format ”2+4”, precum și la alte negocieri -, că nu intenționăm să tragem foloase de pe urma retragerii trupelor sovietice din Europa de Est… NATO nu trebuie să se extindă spre Est, nici formal, nici neoficial”, a spus Zeitz.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226834