Invitație la Cursul de limba rusă
20/06
În Polonia s-a cerut ca rachetele rusești să fie doborâte deasupra Ucrainei de vest
20/06

Ministerul Rus al Apărării: Datele privind activități militaro-biologice ale SUA pe teritoriul Ucrainei reprezintă ”visul oricărui procuror”

Foto: AP

Angajații laboratorului din localitatea Sorokovka, regiunea Harkov, au testat, în cadrul programului militaro-biologic al Statelor Unite, neuromodulatori intens activi, care au provocat afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos central, a anunțat la o conferiță de presă șeful Trupelor ruse de protecție chimică, biologică și de apărare împotriva radiațiilor, general-locotenentul Igor Kirillov. În opinia lui, amplul tablou al activității militaro-biologice desfășurate de SUA în Ucraina este ”visul oricărui procuror”, relatează agenția RIA Novosti.

Șeful trupelor Forțelor Armate ale Rusiei de apărare împotriva radiațiilor, a agenților chimici și biologici, Igor Kirillov/ Foto: Ministerul Rus al Apărării

Potrivit lui Kirillov, la Sorokovka s-a aflat o filială a laboratorului Meref, construită pe banii Pentagonului. La Meref, angajații laboratorului au făcut experiemente pe pacienții clinicilor de psihiatrie din Harkov.

”Conform informațiilor de care dispunem, cetățeni ai Ucrainei, neprotejați din punctul de vedere social, au fost folosiți pentru a experimenta substanțe de neuromodulatori intens activi, care au provocat inclusiv afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos central. Este o încălcare evidentă a normelor acordurilor internaționale din domeniul drepturilor omului”, a anunțat reprezentantul Ministerului Apărării al Rusiei.

Potrivit datelor Ministerului Apărării, laboratorul din Sorokovka figura drept producător de aditivi alimentari, ”iar de la începutul operațiunii militare speciale, aparatura filialei a fost evacuată, sub controlul Serviciului de Securitate al Ucrainei, în zonele din vestul Ucrainei”.

SUA au recunoscut legătura dintre Pentagon și laboratoarele din Ucraina

Chiar SUA au recunoscut legătura dintre Pentagon și laboratoarele din Ucraina și din fosta URSS, a adăugat Igor Kirillov.

”În plus, aș dori să atrag atenția dumneavoastră asupra faptului că, la 9 iunie, pe site-ul Pentagonului a fost publicată o declarație oficială privind activitatea biologică a SUA pe teritoriile din spațiul post-sovietic. În acel document, administrația americană recunoaște că a finanțat 46 de laboratoare ucrainene și legătura dintre Ministerului Apărării al SUA cu Centrul pentru Știință și Tehnologii al Ucrainei”, a anunțat Kirillov.

Potrivit spuselor sale, este reflectat, în același timp, specificul punerii în practică în spațiul post-sovietic a programului comun Nunn-Lugar de reducere a amenințărilor, unul dintre obiectivele acestuia fiind acela de a atrage în aceste activități ”mii de foști oameni de știință sovietici, specializați în arme biologice”, pentru ”a exclude, chipurile, posibilitatea ca ei să colaboreze cu formațiuni teroriste”.

”O asemenea încercare din partea administrației americane de a-și spăla reputația pătată a devenit, de fapt, ”un vis al oricărui procuror”: în document sunt prezentare dovezi ale existenței activității militaro-biologice a Pentagonului pe teritoriul Ucrainei și a al altor țări din fosta URSS, sunt indicați complicii Departamentului american al Apărării”, a spus Kirillov.

Anterior, Comitetul de Investigații al Rusiei a deschis dosar penal pentru dezvoltarea de arme biologice în Ucraina. Potrivit instituției, începând din 2005, Statele Unite au finanțat programe biologice în Ucraina pentru o sumă totală care a depășit 224 milioane dolari. În plus, Comitetul a putut stabili cu certitudine cercul indivizilor care au legătură cu această activitate militaro-biologică.

Foto: RIA Novosti

Ucraina a participat la proiectul SUA privind țânțarii infectați

Oamenii de știință din Ucraina au luat parte la proiectul american P-268 de dezvoltare a unor noi vurusuri, capabile să fie transportate de țânțari din genul Aedes, a anunțat Igor Kirillov.

”Obiectivul declarat al proiectului este studierea virusurilor capabile să infecteze țânțari din specia Aedes. Conform cerințelor tehnice, preparatul virusal a fost produs de institutul din Kiev și livrat în SUA pentru cercetări aerobiologice pe teren”, a precizat Kirillov.

Potrivit spuselor sale, nu este întâmplător interesul beneficialilor americani ai acestui program pentru țânțarii din respectiva specie – purtători ai unor infecții transmisibile, precum Dengue, Zika și febra galbenă.

Kirillov a relatat că, în timpul unei mari epidemii de febră galbenă din Africa s-au înregistrat, în 2013, 170.000 de cazuri cu forme grave ale bolii, din care 60.000 s-au soldat cu deces.

Colonel-locotenentul a precizat că la realizarea proiectului american P-268 au participat Universitatea națională ”Taras Șevcenko”, din Kiev, și Universitatea Statului Colorado.

El a reluat o declarație făcută de directorul executiv al Centrului Ucrainean pentru Știință și Tehnologie, Andrew Hood, și adresată Departamentului de Stat în chestiunea privind organizarea cercetărilor în cadrul proiectului: ”Peste 30% dintre participanți sunt foști oameni de știință cu experientță în dezvoltarea de arme de distrugere în masă”.

După programul biologic al Statelor Unite, în LNR și DNR s-a înregistrat o creștere a bolilor infecțioase

Igor Kirillov a declarat, de asemenea, că, printre locuitorii și militarii din Republicile Populare Lugansk și Donețk (LNR și DNR) s-a înmulțit bolile de natură infecțioasă după ce, în 2015, Pentagonul a început să finanțeze programele biologice ucrainene.

”Caracteristic este faptul că, începând din 2015 – anul când a început ampla finanțare de către Pentagon a proiectelor ucrainene, printre militari, dar și printre locuitorii LNR și DNR, au fost înregistrate numeroase cazuri de boli infecțioase”, a spus Kirillov.

Conform raportului Ministerului Sănătății al DNR, ”…în anul 2016, rata de îmbolnăviri cu tularemie a crescut, comparativ cu anul 2007, de 9,5 ori. În structura îmbolnăvirilor au fost observate, de asemenea, indicii distinctive, inclusiv creșterea, printre bolnavi, a numărului de militari”, a spus generalul.

Din motive de securitate, Ministerului Apărării al Rusiei a decis să nu dezvăluie datele personale ale acestor oameni, informațiile fiind transmise Comitetului de Investigații al Rusiei.

”Țin să amintesc faptul că în documentele directoare ale NATO (Guidelines for the Assessment of Radiation, Chemical, Biological and Nuclear Casualties) tularemia este analizată ca unul dintre agenții biologici prioritari. Acesta este agentul patogen folosit în timpul exercițiilor militare desfășurate de Alianță pe poligoanele din Suedia, cu confirmare oficială în 2012”, a declarat generalul.

El a precizat, de asemenea, că, începând din 2017 și până în prezent, în 12 regiuni ale Ucrainei unde se află obiectivele biologice ale Pentagonului, au fost înregistrate câteva zeci de focare de hepatită A.

Potrivit generalului Kirillov, s-au îmbolnăvit peste 10.000 de oameni, în majoritatea lor cauza îmbolnăvirii nefiind stabilită.

Foto: CC BY 2.0 / gregwest98 /
Pentagon. Foto de arhivă

Explicațiile Pentagonului privind laboratoarele biologice nu răspund la adevăratele întrebări

”Explicațiile Pentagonului nu răspund la adevăratele întrebări, Statele Unite sporindu-și, de fapt, potențialul militaro-biologic, Ucraina îndeplinind, în acest context, rolul de poligon de experimentare, a declarat Kirillov.

”Explicațiile” oferite de SUA nu cuprind răspunsuri la întrebările ridicate de noi. De ce lucrările s-au desfășurat la ordinul Pentagonului, iar tematica lor nu a corespuns problemelor curente din domeniul sănătății ale Ucrainei? Cu ce scop la cercetările biologice din Ucraina au participat angajați ai Depatamentului Apărării al SUA, iar lucrările au decurs în  secret, cu acces limitat pentru specialiștii ucraineni la informații și anumite birouri?”, a declarat Kirillov.

În plus, generalul rus a atras atenția asupra cauzelor necunoscute ale evacuării din Ucraina, fără un scop clar declarat, a tulpinilor de microorganisme patogene – potențiali agenți de arme biologice – și a materialului biologic al cetățenilor ucraineni.

Kirillov se întreabă și de ce SUA și Ucraina trec sub tăcere colaborarea din domeniul militaro-biologic în rapoartele internaționale pe linia Convenției privind armele biologice, iar SUA blochează, începând din 2001, dezvoltarea unui mecanism de verificare a acesteia.

Prin urmare, tabloul prezentat în declarațiile Pentagonului este doar un paravan în spatele căruia Statele Unite își desfășoară activitatea ocolind acorduri internaționale și continuând să-și sporească potențialul militaro-biologic. În același timp, Ucrainei i-a fost acordat rolul de poligon pentru efectuarea de experimente, pentru strângerea de materiale biologice și pentru a studia specificul de răspândire a bolilor infecțioase”, a concluzionat generalul.

Foto: RIA Novosti

Ideile principale cu privire la experimentele biologice ale SUA în Ucraina și Cuba, precum și la proiectele biologice americane și consecințele lor, prezentate de Ministerul Rus al Apărării:

– În Ucraina, experimente pe bolnavi psihici s-au derulat cel puțin din 2011, laboratorul de lângă Harkov fiind vizitat de mai multe ori de un supraveghetor din SUA;

– SUA au testat pe cetățeni ai Ucrainei lipsiți de protecție socială neuromodulatori, provocând afecțiuni ireversibile ale sistemului nervos central;

– Proiectul militaro-biologic al SUA, P-268, a studiat, în Ucraina, virusuri capabile să infecteze țânțari din genul Aedes, care transmit febre.

– În anii 1970-1980, Cuba s-a confruntat cu ”focare ale virusului Denge declanșate în mod intenționat”, virus care este transmis de țânțarii Aedes – aceiași care au fost studiați în Ucraina. În același timp, singurul loc din Cuba care nu a fost cuprins de epidemia virusului Denge a fost baza americană de la Guantanamo, unde militarii au fost vaccinați din timp;

– Tularemia, afecțiune care a crescut de câteva ori în DNR și care este privită de NATO ca agent patogen prioritar, a fost folosită în timpul unor exerciții militare;

– Începând din 2015, finanțarea de către SUA a proiectelor ucrainene a avut legătură cu o creștere de 9,5 ori a numărului de boli infecțioase în DNR și LNR, influsiv de tularemie;

– ”Explicațiile” Pentagonului nu răspund la adevăratele întrebări, SUA sporindu-și, de fapt, potențialul militaro-biologic, Ucrainei fiindu-i rezervat rolul de poligon de testare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2597696