Ministerul Apărării: Forțele Armate ale Ucrainei au desfășurat lângă Harkov o baterie de artilerie pentru a trage asupra Harkovului
21/06
Ministerul rus al Apărării a anunțat o încercare a Forțelor Armate ale Ucrainei de a recupera Insula Șerpilor
21/06

La Forumul Economic Internațional de la Sankt-Petersburg s-a cântat prohodul lumii unipolare

Foto: yandex.ru

În Capitala de Nord a Rusiei s-au încheiat lucrările celei de-a 25-a ediții jubiliare a Forumului Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, scrie Ambasada Rusă din București, într-un comentariu, postat pe pagina sa de Facebook. Acesta a reunit aproximativ 14.000 de participanți din 130 de țări ale lumii (vă amintiți că două treimi din ONU unde locuiesc trei sferturi din populația lumii nu au susținut sancțiunile anti-ruse ale Occidentului colectiv?!).

În total, în cadrul forumului au fost încheiate 691 de acorduri comerciale și economice pentru o sumă totală de 5,6 trilioane de ruble. La un astfel de eveniment anterior, valoarea tranzacțiilor a fost mai modestă – 3,8 trilioane de ruble. Cât este în monedă „tare”? Decideți singuri: ținând cont de faptul că rubla s-a întărit cu cel puțin 20% pe parcursul anului, că acest proces continuă.

Președintele Vladimir Putin a ținut un mare discurs la reuniunea de la Sankt Petersburg și a participat la multe ore de discuții. El a dat următoarea evaluare a situației globale: „Modificările actuale în economie și în politica internațională sunt tectonice și revoluționare. Elitele statelor occidentale sunt în iluzii, se agață de umbra trecutului și neagă realitatea în schimbare… Nu va mai fi ca înainte.” A reamintit că, în urmă cu mai bine de un an, la Forumul de la Davos, el a declarat sfârșitul „erei ordinii mondiale unipolare”. Occidentul colectiv și-a pierdut în mod obiectiv hegemonia, iar modelul liberal-capitalist al economiei și societății nu mai este capabil să ofere soluții adecvate provocărilor cu care se confruntă omenirea.

De data aceasta la Sankt-Petersburg, Vladimir Putin a spus că, deși sancțiunile împotriva Federației Ruse sunt nechibzuite și nesocotite, Rusia normalizează pas cu pas situația economică. Bugetul Federației Ruse în 2022 va fi executat cu un excedent de 3 trilioane de ruble. Complexul agroindustrial promite o recoltă record. Construcțiile se dezvoltă dinamic, deși unele sectoare, să zicem industria de automobile, se confruntă cu un declin.

De o importanță fundamentală este afirmația lui V. Putin că Rusia nu va lua niciodată calea autoizolarii și a autarhiei. Economia rusă se va baza pe deschidere, pe afaceri și libertate antreprenorială.

Președintele Rusiei a citat date potrivit cărora pierderile directe ale UE din febra sancțiunilor ar putea depăși 400 de miliarde de dolari într-un an, principala povară căzând pe umerii cetățenilor de rând, iar inflația într-un număr de țări va ajunge la 20%. „UE și-a pierdut în sfârșit suveranitatea politică”, a constatat șeful statului. Situația actuală din Europa, în opinia sa, va duce la izbucnirea radicalismului și, în viitor, la schimbarea elitelor.

În acest context, recomandarea Comisiei Europene către statele membre UE de a acorda Kievului statutul de membru candidat al Uniunii Europene pare o farsă ridicolă. Lista „deficiențelor reale” ale Kievului față de „standarde europene” este destul de lapidară: este vorba de reforme ale sistemului judiciar pe baza statului de drept, adoptarea unei legislații pentru combaterea corupției și oligarhiei, asigurarea drepturilor minorităților etnice.

Cu toate acestea, dacă vă gândiți bine, această listă este nesfârșită: în ultimii ani, cel puțin opt ani după Maidan, regimul de la Kiev a făcut tot posibilul pentru ca fărădelegea, corupția, oligarhia și discriminarea minorităților etnice, în special a populației vorbitoare de limbă rusă care constituie cel puțin 40% din locuitorii țării, să înflorească sub acoperirea reformelor sus-menționate.

Astfel, birocrația de la Bruxelles, care va trebui să convingă toate cele 27 de state membre ale UE că are dreptate, are de făcut o muncă titanică. Cel puțin, întreaga experiență a dezvoltării post-sovietice a „Nezalejnei” („independentă” în ucraineană) este o dovadă fără echivoc că actuala elită politică din Ucraina nu va putea îndeplini obiectivele declarate.

 

2 Comments

  1. Alin spune:

    Europa de vest va deveni lumea a treia, o merita din plin, lumea s-a saturat de tampeniile ei…. Este timpul ca tari colonizate sute de ani, sa mearga pe drumul lor. Vestul fara resurse , va fi un taram al saraciei, clar se va simti doar in timp, dar cred ca asta se va intampla.

  2. mitel girleanu spune:

    cum ar reactiona SUA daca ea ar fi in conflict deschis cu un vecin , iar Rusia ar livra armament si alte ajutoare masiv către aceia ? Americanii sunt niste ipocriți ce se hranesc numai din conflicte mondiale provocate tot de catre ei. De aceea nu l-au mai vrut pe Trump, pe vremea mandatului său …nu au avut conflicte, iar cei cu armamentul…mureau de foame!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226834