WSJ a relatat de ce Europa de Est începe să întoarcă spatele Ucrainei
24/06
Putin, la întâlnirea ”BRICS plus”: Despre isteria grâului ucrainean, criza alimentară și inflație
25/06

Recepția la Ambasada Rusă din București în onoarea Paradei Victoriei din 1945

Ambasadorul Valery Kuzmin (stânga) vorbește despre semnificația zilelor de 22 iunie 1941 și 24 iunie 1945/Foto: Ambasada Rusi din București

La 23 iunie 2022, la Ambasada Rusiei din București a avut loc o recepție oficială în onoarea a 77 de ani de la Parada Victoriei, care a avut loc la 24 iunie 1945 la Moscova. La eveniment au fost prezenți activiști ai organizațiilor compatrioților ruși, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai cercurilor de afaceri românești, ai ONG-urilor, clerici, oameni de știință și cultură, precum și ziariști.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în România, Valeri Kuzmin, s-a adresat invitaților. A amintit că pe dată de 22 iunie Rusia marcase Ziua Memoriei și Durerii, și i-a invitat pe cei prezenți să păstreze un minut de reculegere pentru 27 de milioane de cetățeni sovietici care au murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei împotriva Germaniei naziste și a sateliților săi.

În discursul său, diplomatul a remarcat că, din păcate, semințele otrăvitoare ale ideologiei mizantropice a nazismului au încolțit acum în Ucraina, unde cu conivența Occidentului, de opt ani, adepții slugaciului lui Hitler, Stepan Bandera, îi ucid pe civilii din Donbass. În primul rând, tocmai pentru a proteja populația civilă din Republicile Populare Donețk și Lugansk de genocidul comis de către neonaziști, Rusia a lansat operațiunea militară specială de denazificare și demilitarizare a Ucrainei. Armata rusă și milițiile populare din Donbass înaintează încet, dar sigur, prin toate mijloacele încercând să minimizeze pierderile în rândul populației civile. „Tot ce facem este corect. Inamicul va fi învins. Victoria va fi a noastră!”, a subliniat Ambasadorul.

Recepția a continuat cu un concert de formații de artă ale compatrioților din Asociația „Lumea Noastră” (condusă de Irina Budrina), „Grupul Creativ de Prieteni” (condus de Tatiana Polikarpova) și ansamblul „Rusalka” al Obștei Cazacilor din România din satul Mila 23 (condus de Lucica Buhaev).

Partea artistică a recepției. Evoluează ansamblul „Rusalka” al Obștei Cazacilor din România din satul Mila 23 și Tatiana Polikarpova (dreapta)/ Foto: Ambasada Rusă din București

În timpul recepției, pentru invitați au fost proiectate pe ecran versiunea color a înregistrării legendarei Parade a Victoriei, cronica operațiunii militare speciale a armatei ruse în Ucraina.

În foaier a fost prezentată o expoziție de fotografii dedicată mormintelor soldaților sovietici de pe teritoriul României, precum și expoziția foto „Petru cel Mare: Drumul spre Europa” din colecția Muzeului de Istorie de Stat.

                                                                                            (Pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse în România)

1 Comment

  1. Florin spune:

    Bun ziua,
    Oameni de rand pot particicpa la receptie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406835