Papa și Mitropolitul Antonie de Volokolamsk au avut o întâlnire la Vatican
06/08
Ministerul Apărării a arătat armele din Marea Britanie, SUA, Polonia și Suedia capturate în Ucraina (VIDEO)
07/08

SUA nu au învățat lecția Hiroshima, susțin experții

O femeie se roagă în fața cenotafului pentru victimele bombardamentului nuclear de la Hiroshima/ Foto: AP

De 77 de ani Statele Unite nu recunosc că, la 6 și 9 august 1945, au comis o crimă de război, atunci când au bombardat cu armă nucleară populația pașnică din orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, și pot folosi din nou arma nucleară, pentru că doctrina militară permite Statelor Unite să lanseze primele o lovitură, prevedere ce constitutie parte centrală a acestui document, sunt de părere experții ruși consultați de agenția RIA Novosti cu prilejul aniversării atacului de la Hiroshima.

În august 1945, piloții americani au aruncat bombe atomice asupra orașelor nipone Hiroshima și Nagasaki. În urma exploziei nucleare și a consecințelor ei, din cei 350.000 de locuitori ai orașului Hiroshima au murit 140.000, la Nagasaki, bilanțul fiind de 74.000 de morți. Majoritatea covârșitoare a victimelor au fost civili.

”Ei nu consideră că a fost un act de agresiune. Conform convingerilor lor, agresiune a comis Japonia la Pearl Harbour, iar toate astea sunt acte de răzbunare, la fel ca bombardamentele strategice lansate de aviațiile britanică și americană împotriva orașelor europene. Pentru ei, a fost vorba de acte de răzbunare împotriva agresorului. Pot fi aduse argumente, desigur, dar este punctul de vedere dominant în Statele Unite”, a declarat academicianul Aleksei Arbatov, șeful Centrului pentru Securitate Internaținală al Academiei de Științe a Rusiei (RAN).

Potrivit expertului, Hiroshima se poate repeta. ”Este chiar foarte posibil, este partea centrală a actualei doctrine nucleare a SUA, ce presupune folosirea armei nucleare”, a explicat el.

Hiroshima după bombardamentul atomic american/ Foto de arhivă

”De mai bine de cinci luni ne aflăm în pragul unei confruntări directe între Rusia și SUA. În cazul unei astfel de confruntări directe, dacă va avea loc o nouă escaladare a crizei ucrainene, este posibilă folosirea armei nucleare. (…) Desigur, nimeni nu o va folosi așa, pur și simplu. Este, mai degrabă, o măsură de ultimă instanță, dar care nu poate fi exclusă”, a subliniat expertul.

Potrivit spuselor sale, doctrina nucleară americană presupune posibilitatea ca SUA să folosească primele arma nucleară dacă sunt atacați, cu arme convenționale, aliații Statelor Unite. Doctrina Rusiei presupune posibilitatea ca Moscova să folosească prima arma nucleară în cazul unui atac asupra Rusiei, ce pune sub semnul amenințării însăși existența statului rus sau în cazul unui atac nucleaar asupra Rusiei și a aliaților ei, a explicat expertul.

”În prezent, doctrina nucleară a SUA este în curs de actualizare, deși publicarea ei era așteptată la începutul anului. În același timp, varianta în vigoare a ”Revizuirii politicii nucleare”, ce datează din 2018, a ridicat și continuă să ridice o grămadă de semne de întrebare inclusiv în interiorul Statelor Unite”, a declarat, la rândul său, Dmitri Stefanovici, expert al Centrului pentru Securitate Internațională al Institutului Național  pentru Studierea Economiei Mondiale și a Relațiilor Internaționale”E.Primakov”.

Potrivit spuselor sale, ”în documentele de la un nivel mai coborât s-au strecurat, uneori, formulări de genul ”folosirea armei nucleare pentru restabilirea descurajării”, ceea ce, din multe puncte de vedere, sună pur și simplu absurd”.

”În același timp foarte interesant este faptul că, de fiecare dată, ”indicațiile” bizare, ca să spunem așa, conceptuale, doctrinare de negociere și chiar retorice sunt emise de țara care deține singura experiență practică de utilizare în luptă a armei nucleare”, a subliniat Stefanovici.

Fostul secretar general al Conferinței ONU pentru Dezarmare, fost viceministru rus de Externe, Serghei Ordjonikidze, a declarat că bombardamentele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki reprezintă o crimă de război a imperialismului american care nu are nici o justiicare, deoarece, la acel moment, soarta Japoniei militariste era pecetluită, iar principalul motiv al capitulării ei a fost nu moartea în masă a populației în urma bombardării orașelor nipone, ci intrarea URSS-ului în război cu Japonia. ”Au făcut asta pentru a demonstra Uniunii Sovietice cine, în noua lume, după al Doilea Război Mondial, va fi stăpân. Nu-i interesa absolut deloc soarta sutelor de mii de oameni care au murit în bombardamente, la fel cum nu i-a interesat nici soarta oamenilor uciși după al Doilea Război Mondial în conflictele din Coreea, Vietnam, Irak, Libia, Siria”, a menționat el.

Potrivit spuselor sale, ”folosirea armei nucleare a demonstrat cruzimea imperialismului american”.

”Scopul oricărui imperialism este să domine lumea. Întreaga istorie a conflictelor de după al Doilea Război Mondial reprezintă încercări ale SUA de a stabili dominație mondială prin războaie sângeroase, cu prețul a milioane de vieți omenești. Logica imperialismului nu ține cont de pierderile cetățenilor oricărei țări”, a adăugat expertul.

În opinia lui, scopul politicienilor americani ese de a domina în lume cu orice preț, inclusiv prin folsoirea armei nucleare, când ei vor considera necesar acest lucru. De mai mulți ani, SUA sabotează, practic, negocierilor privind dezarmarea nucleară, a subliniat Ordjonikidze.

”În calitate de secretar general al Conferinței ONU pentru dezarmare, îmi amintesc cum americanii făceau presiuni. Când negociam cu ei START I, START II se purtau discuții serioase. Acum ei pun condiții: reduceți asta, iată pachetul nostru de propuneri, dacă nu vă convine, nu vom purta negocieri. Când cineva nu vrea să negocieze, el vine cu propuneri despre care se știe dinainte că au un caracter inacceptabil”, a spus expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226821