Sociolog italian: O situație ”catastrofală” pentru Ucraina
10/09
La manevrele ”Vostok-2022”, Rusia și China au exersat distrugerea unui grup de portavioane ale inamicului
10/09

Budapesta este împotriva plafonării prețurilor la gazul rusesc

Foto: TASS

Planurile propuse de UE de plafonare a prețurilor la gazul rusesc nu corespund intereselor nici ale Europei, nici ale Ungariei, este de părere șeful diplomației de la Budapesta, Peter Szijjarto, citat de Interfax.

”Planul care presupune un plafon exclusiv pentru prețurile la gazul rusesc transportat prin conducte, vine în contradicție totală cu interesele atât ale europenilor, cât și a ungurilor, a scris ministrul într-o declarație, ale cărei fragmente au fost preluate de presa europeană.

”Dacă va fi impusă o limită doar la gazul din Rusia, acest lucru va conduce, evident, la oprirea imediată a livrărilor de gaze rusești. Nu trebuie să fii laureat al Premiului Nobel pentru a înțelege acest lucru”, a adăugat Szijjarto.

La Bruxelles avut loc, la 9 septembrie, o reuniunea extraordinară a Consiliului UE dedicată energiei, care a discutat prețurile ridicate de pe piața hidrocarurilor și probleme privind securitatea aprovizionării cu energie a Uniunii Europene. În cele din urmă, Bruxelles nu a luat încă decizia să limiteze prețul gazului rusesc.

Anunțând, în cursul săptămânii, contribuția Comisiei Europene la această dezbatere, președintele Executivului UE, Ursula von der Leyen, a insistat pe ideea introducerii unui plafon pentru prețul la gazul rusesc.

În același timp, diferite surse europene și-au exprimat, în ultimele zile, atitudinea lor sceptică privind posibilitatea unei discuții serioase pe această temă în cadrul acestui consiliu extraordinar. Ele au evocat, în acest sens, diversitatea de opinii în rândul statelor membre, ba chiar au exprimat îndoieli că majoritatea dintre ele va susține, acum, această măsură, nefiind foarte clar care este mecanismul ei și care vor fi umările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2523853