Ziua Orașului Moscova: Manifestările dedicate Donbassului
11/09
Satanovski a explicat dorința SUA de a interzice rachetele antisatelit
11/09

Reporterul Andrei Rudenko: Scurtă analiză a situației militare actuale în desfășurarea operațiunii speciale din Ucraina

Corespondentul militar Andrei Rudenko/ Foto: podolyaka.ru

Reportajul de la fața locului, transmis de jurnalistul rus Andrei Rudenko, care lucrează în zona ostilităților din regiunea Harkov, și publicat pe site-ul podolyaka.ru.

1. În prezent, ucrainenii au angajat intense acțiuni de luptă pe direcția Harkov-Izium. Inițial, configurația liniei frontului pe această direcția a fost în dezavantajul grupării de trupe rusești, astfel că, în momentul de față, are loc alinierea ei. Forțele Armate ale Rusiei se regrupează și procedează la o repoziționare de forțe și mijloace cu pierderi minime, păstrând efectivul militar și tehnica de luptă. Există o cooperare eficiente între diferite tipuri de trupe.

2. Kievul a format ”un pumn de atac” pentru o contraofensivă rapidă, redislocând pe respectiva direcție cel mai bine pregătit efectiv militar adunat de pe toată linia frontului, inclusiv mercenari străini. În plus, o mare parte din tehnica militară occidentală livrată Kievului este concentrată în acest raion. În același timp, armata ucraineană înregistrează pierderi uriașe. Spitalele din Harkov și din alte orașe controlate de Kiev nu fac față fluxului de răniți, morgile sunt pline. Regimul de la Kiev nu recunoaște însă pierderile, le ascunde opiniei publice. Numărul morților și răniților se ridică, potrivit diferilor informații, între 2500 și 5000 de oameni.

3. În prezent, unitățile rusești efectuează o regrupare intenționată, însoțită de lovituri masive lansate de forțele aeriene asupra Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) cu arme de mare precizie și rachete reactive cu foc multiple. Crezând că va avansa rapid pe acest sector al frontului, inamicul intră sigur în capcană.

4. Pe pacursul operațiunii militare speciale, Forțele Armate ale Rusiei folosesc superioritatea în aer și lansează o adevărată perdea de foc asupra bazelor și rezervelor inamicului aflate în spatele liniei frontului. În pofida întinderii mari a liniei frontului în cadrul operațiunii militare speciale, armata rusă angajează acțiuni de luptă cu forțe puține, ”în stil Suvorov”, dând dovadă de curaj și eroism. Armata rusă nu transformă orașele în fortărețe, ci atrage inamicul pe teren deschis, unde îi aplică lovituri decisive și reduce la minim daunele provocate infrastructurii orașelor și numărul de victime printre civili.

5. În prezent, situația pe linia Harkov-Izium se stabilizează. În zona acțiunilor de luptă sunt deplasate în mod operativ rezervele, inclusiv tehnică și arme grele. Pentru distrugerea unităților AFU care au avansat, se folosesc intens lansatoarele de flăcări grele ”Solnțepek”, sisteme reactive de foc multiplu, artilerie de mare calibru, precum și aviația de asalt și de bombardament.

6. În pofida versiunii promovate de platformele ucrainene, luptătorii ruși se retrag în mod ordonaat, în ciuda situației extraordinare, fără haos și cu pierderi minime, dând dovadă de curaj și eroism.

7. Retragerea tactică este necesară pentru a păstra viața militarilor ruși și oferă o bază pentru formarea unei riposte totale și pentru preluarea inițiativei pe această direcție. Kievul a aruncat în această contraofensivă toate rezervele lui, inclusiv forțele care fuseseră desfășurate pe direcția Herson (în sud – n.r.). Și, chiar dacă inamicul obține succese locale, el a suferit importante pierderi strategice. Regimul ucrainean se află deja în impas.

8. Împotriva planurilor de contraofensivă s-au pronunțat generalii ucraineni, dar Zelenski a decis să meargă la această aventură pentru a crea agitație în mass-media și aparența eficacității armatei sale. De dragul unei victorii mediatice, AFU a trimis la Balakleia cele mai bune unități ale sale, chiar și mercenari. Aici este adunată, practic, toată artileria NATO, de la tunul automotor PzH 2000, la sistemul reactiv de rachete cu lansare multiplă HIMARS, fără a mai pune la socoteală vehiculele blindate HMMWV, Kirpi și alte resurse de infanterie motorizate. În prezent, ele sunt distruse în mod planificat.

9. Când cifrele pierderilor de vieți omenești din rândul efectivului militar și ale tehnicii de luptă ale AFU vor ajunge la cunoștința opiniei publice ucrainene, nemulțumirea populară va deveni pentru Kiev o problemă poate mai mare decât trupele rusești. De altfel, moralul scăzut al sodaților reprezintă încă de pe acum o problemă pentru AFU, activul lor de resurse de mobilizare fiind epuizate, iar fără succese grandioase ei riscă să distrugă moralul de luptă și al populației, să obțină o ruptură nu doar pe front, dar și în spatele liniei frontului, de unde ucrainenii de rând, care au încredințat regimului viața copiilor, soților și taților lor, urmăresc evoluția evenimentelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406843