În Zaporojie s-a anunțat o mare concentrare de trupe ucrainene pe linia frontului
14/09
Peskov a dezmințit zvonurile privind un acord între Rusia și Ucriana la începutul operațiunii speciale
15/09

Zaharova: Proiectul privind garanțiile de securitate pentru Ucraina va face scrum Occidentul

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova/ Foto: RIA Novosti

Propunerile avansate în proiectul ucrainean privind garanții de securitate și care se referă la ajutorul militar și financiar pe care țările occidentale ar urma să-l acorde Kievului, le va face ”scrum”, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, citată de RIA Novosti.

Comentariul vine după ce, în ajun, Biroul lui Volodimir Zelenski, a prezent proiectul în cauză: se presupune că el va fi încadrat într-un document comun intitulat ”Acordul de securitate de la Kiev”. În calitate de garanți, autoritățile ucrainene propun țările UE, SUA, Marea Britanie, Australia și Turcia. Documentul prevede investiții străine în industria apărării a Ucrainei, un transfer de amploare de arme și informații sensibile de la serviciile speciale, organizarea de exerciții comune în țară cu atragerea de instructori și consilieri străini. În document scrie că țările UE trebuie să furnizeze cu titlu permanent arme Ucrainei și să o ajute financiar. Proiectul presupune că sancțiunile împotriva Rusiei nu pot fi ridicate inclusiv până când Moscova ”nu va compensa daunele”.

”Să pui țările occidentale într-o totală dependență, obligându-le să continue să acorde regimului de la Kiev un ajutor de o asemenea amploare – asta înseamnă să le facă scrum. Imaginați-vă că se propune acest lucru unor state care acum se gândesc cum să treacă iarna. Multă fanfaronadă, vorbim, totuși, despre țări dezvoltate”, a spus Zaharova în direct la postul de radio Sputnik.

În același timp, ea a subliniat că problemele cu care se va confrunta UE în următoarele luni sunt provocate de acțiunile Statelor Unite.

”Ele se gândesc cum să treacă iarna. Dar nu pentru că vreun meteorit ar fi șters de pe fața pământului sistemele energetice ale acestor state, nu pentru că Rinul, Dunărea, Marea Mediterată s-ar fi revărsat rupând malurile și inundând centralele electrice. Nu, ci pentru că a venit un necaz și mai mare, sub chipul profesorilor de la Washigton care au provestit Uniunii Europene cum să trăiască și ce să facă. Și iată cum, într-o secundă, țări dezvoltate s-au rostogolit până la nivelul țărilor nedezvoltate care nu știu cum să se încălzească”, a spus Zaharova.

Ea a adăugat că statelor care au ajuns deja într-o astfel de situație ”li se propune o asemenea sclavie teribilă – să semneze toți cu sânge încât să fie o groază fără de sfârșit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2226832