Părerea locuitorilor Crimeii, un obstacol în calea ajutorului american pentru Zelenski, spune un fost consilier al președintelui Reagan
25/09
Militarii ucraineni au anunțat pierderi uriașe pe direcția sud
26/09

Zaharova: Bucureștiul îndeplinește un ordin politic al Washingtonului

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova/ Foto: Serviciul de presă al MAE rus

Comentariul reprezentantei oficiale a MAE al Rusiei, Maria Zaharova, în legătură cu interdicția impusă de autoritățile române pentru intrarea membrilor delegației ruse la Conferința Plenipotențialilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

La 22 septembrie, Ambasada României la Moscova a anulat vizele deja eliberate pentru cei 14 membri ai delegației ruse în ajunul plecării lor spre București, în vederea participării la Conferința Plenipotențialilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), planificată pentru 26 septembrie – 14 octombrie anul curent. Motivul – ”amenințare la adresa securității naționale”.

România a încălcat în mod grosolan Statutul și Convenția UIT, precum și acordul privind desfășurarea Conferinței Plenipotențialilor. Și-a demonstrat incompetența de țară care găzduiește congresul uneia dintre cele mai vechi organizații internaționale, în cadrul căreia va fi aleasă conducerea Uniunii. Statele membre urmează să aleagă între doi candidați – din partea Rusiei și a Statelor Unite – pentru funcția de Secretar General al UIT.

Este evident că Bucureștiul încearcă să împiedice o competiție cinstită. Îndeplinește un ordin politic al Washingtonului, care îl propune pe Directorul biroului de dezvoltare al UIT, D. Bogdan-Martin. Americanca este deja cunoscută pentru folosirea fără scrupule a resurselor administrative pentru promovarea candidaturii sale. Acum este evident că a cooptat pârghiile administrației Joe Biden, care, zilele trecute, s-a pronunțat pentru susținerea compatrioatei sale.

Nu este pentru nimeni un secret că autoritățile Statelor Unite abuzează de mult de poziția țării lor, de gazdă a sediului central al ONU, manipulând eliberarea vizelor de intrare pentru reprezentanții oficiali ai Rusiei, demonstrând, astfel, în cel mai deschis mod posibil, un dispreț față de documentele juridice internaționale, inclusiv față de Acordul din 1947 privind amplasarea sediului central al ONU pe teritoriul aemrican, conform căruia ele trebuie să asigure condiții neîngrădite pentru activitatea misiunilor diplomatice străine acreditate pe lângă Organizația Națiunilor Unite. Acum, Washingtonul încearcă să atragă și alte țări în aplicarea acestei practici vicioase, folosindu-se fără sfială, în acest scop și pentru interesele sale, de aliatul român.

Scopul acestei concurențe necinstite îl constituie dorința de a împiedica alegerea candidatului rus R.R.Ismailov, al cărui program propune rezolvarea în mod democratic a problemelor dezvoltării tehnologice, cu accent pe depășirea ”decalajului digital” dintre Occident și restul lumii. Este evident caracterul mizer al unor asemenea eforturi – în ultimă instanță, delegații noștri, privați de dreptul de intrare, răspundeau de organizarea evenimentelor din cadrul campaniei de susținere a lui R.R. Ismailov.

Orientarea acțiunilor Washingtonului și ale Bucureștiului care-i servește interesele nu ridică nici un semn de îndoială, fiind aceea de a asigura condiții pentru victoria candidatului american, care va impune principiile occidentale în UIT în detrimentul utilizatorilor din restul lumii. Este vorba, înainte de toate, de funcții importante, precum reglementarea spectrului de frecvențe radio și a orbitelor de satelit, adoptarea de noi standarde și dezvoltarea domeniului comunicațiilor. Ca urmare a acțiunilor rusofobe, dictate de interese neocoloniale, ale SUA și aliaților lor, este pusă în pericol asigurarea unei activități sigure și stabile a tuturor, practic, mjloacelor moderne de comunicații de pe planetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406832