Corneliu Vlad: Criza ucraineană devine teren de confruntare și la ONU
30/09
De ce în exploziile de la Nord Stream se caută amprenta americană
30/09

Putin a semnat decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Zaporojie și Herson

Foto: Serviciul de presă al Kremlinului

Șeful statului rus, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Zaporojie și Herson. Ceremonia de semnare a acordurilor privind intrarea acestor regiuni în componența Rusiei, precum și a Republicilor Populare Donețk și Lugansk, ar urma să se desfășoare vineri, la Kremlin, relatează Vzgliad.

”Prin prezenta decretez: să fie recunoscută suveranitatea și independența regiunii Herson”, se arată în decretul publicat pe portalul oficial de informații juridice. Într-un decret similar se vorbește despre recunoașterea suveranității și independenței regiunii Zaporojie.

Se menționează că suveranitatea și independența acestor teritorii este recunoscută în conformitate cu principiile general acceptate ale dreptului internațional, ținând cont de principiul egalității în drepturi și al autodeterminării popoarelor, consfințit în Carta ONU, precum și de voința exprimată a popoarelor din regiunile Zaporojie și Herson, transmite RIA Novosti.

În perioada 23-27 septembrie, în Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie s-au desfășurat referendumuri privind aderare la Rusia. Putin a asigurat că susține decizia locuitorilor din Donbass, din regiunile Zaporojie și Herson.

Intrarea DNR în componența Rusiei cu drepturi de entitate teritoriale a fost susținută, la referendum, de 99,23% din alegători. Revenirea LNR în componența Rusiei a fost susținută de 98,42% din alegători. Integrarea regiunii Herson în componența Rusiei a fost susținută de 87,05% dintre locuitorii cu drept de vot ai regiunii. Intrarea regiunii Zaporojie în componența Rusiei a fost susținută de 93,11% din alegători.

 

Cele două decrete semnate/ Foto: Vzgliad

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că vineri, ”în Sala Sf.Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, se va desfășura, la ora 15,00, ceremonia de semnare a acordurilor privind intrarea în componența Rusiei a noilor teritorii”, președintele Putin urmând să țină ”un amplu discurs în cadrul evenimentului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406887