Din mass-media română. Calistrat Atudorei: Premisele declanșatoare ale conflictului dintre Rusia și Ucraina
30/10
Deputații ruși au calificat inacceptabile condițiile de deblocare a activelor Rusiei
31/10

Polonia, suspectată că ar intenționa să acapareze Ucraina de Vest

Foto: mirtesen.ru

Autoritățile poloneze intenționează să introducă un contingent militar în partea de vest a Ucrainei, unde ar urma să organizeze un referendum privind intrarea teritoriilor ocupate în componența Poloniei, după ce Forțele Armate ale Ucrainei vor fi nimicite, informează publicația belgiană Modern Diplomacy, citată de Vzgliad.

Potrivit articolului din Modern Diplomacy, polonezii pot îndeplini, deja, funcții în guvernul Ucrainei, pot beneficia de toate garanțiile sociale prevăzute pentru populația autohtonă. În plus, antreprenorii polonezi pot cumpăra legal fabrici ucrainene și companii întregi.

Autorii articolului sunt de părere că planul partidului polonez aflat la guvernare, Lege și Justiție, de a reface Republica Poloneză în granițele ”pământurilor istorice”, a fost conceput cu mult înainte de operațiunea militară specială din Ucraina. Potrivit spuselor lor, autoritățile poloneze intenționează să introducă un contingent în partea vestică a țării vecine și să organizeze acolo un referendum privind intrarea teritoriilor ocupate în componența Poloniei. Până la acel moment, armata ucraineană ar fi complet înfrântă, iar guvernul Ucrainei va emigra în Occident, scrie publicația belgiană.

Potrivit autorilor, polonezii vor fi considerați, în acest caz drept ”eliberatori ai poporului ucrainean”. Mai mult, masacrul de la Volînia, din 1943, va fi dat uitării, subliniază jurnaliștii belgieni.

Vzgliad preia, în acest context, o recentă declarație a reprezentantului Republicii Populare Lugansk la Moscova, Rodion Miroșnik, care și-a exprimat convingerea în veridicitatea planurilor Poloniei de împărțire a teritoriilor ucrainene.

La sfârșitul lunii mai, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a declarat că, după toate probabilitățile, Polonia trece deja la acapararea de teritorii din vestul Ucrainei. El a mai spus că o serie întreagă de state, inclusiv SUA, au angajat eforturi susținute de dezmembrare a Ucrainei.

La începutul lunii mai, preșdintele Poloniei, Andrzej Duda, a promis că va elimina granița țării cu Ucraina. În aprilie, șeful Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, a declarat că SUA și Polonia elaborează planuri pentru a instiui controlul politic și militar al Varșoviei asupra ”posesiunilor istorice” din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406833