Peskov a calificat drept aiureală vorbele unui general ucrainean despre sosiile lui Putin
01/11
Cum îi lasă SUA pe europeni fără industrie și personal
01/11

Lavrov: Cooperarea dintre Rusia și China a atins cote fără precedent

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: news.myseldon.com

Cooperarea reciprocă dintre Moscova și Beijing a atins, astăzi, cote fără precedent, se arată în mesajul video adresat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, participanților la conferința internațională cu tema ”Rolul diplomației populare în devenirea, restabilirea și dezvoltarea relațiilor ruso-chineze”, eveniment dedicat împlinirii a 65 de ani de la înființarea Societății de prietenie ruso-chineză, relatează agenția TASS.

”În șase decenii și jumătate, indiferent de conjunctura politică, Societatea a contribuit în mod constant la întărirea contactelor bilaterale, inclusiv interumane. Printre conducătorii și membrii ei s-au aflat personalități de seamă, diplomați, reprezentanți ai elitei științifice și culturale. Nu prin vorbe, ci prin fapte, ei au contribuit și continuă să contribuie în mod vizibil la menținerea și consolidarea prieteniei și înțelegerii reciproce între cele două popoare. Asemenea eforturi fructuoase merită un profund respect. Mai ales că, astăzi, cooperarea dintre Rusia și China a atins cote fără precedent”, a subliniat șeful diplomației ruse.

”Linia pentru extinderea ei răspunde în totalitate intereselor cetățenilor noștri. Important este rolul liderilor noștri care dau tonul consolidării pe mai departe a parteneriatului strategic, își potrivesc frecvent ceasurile, stabilind noi și ambițioase obiective”, a adăugat ministrul de Externe al Rusiei.

În același timp, Lavrov a subliniat că colaborarea ruso-chineză se bazează pe ”principiile egalității în drepturi, al respectului și încrederii reciproce, ținând cont de interesele reciproce, precum și pe coincidența sau apropierea semnificativă a abordărilor față de problemele de actualitate ale vremurilor noastre”.

”În pofida situației instabile din lume, cooperarea comercială și economică se dezvoltă constant. În mod planificat sunt puse în practică acordurile convenite în domeniul investițiilor, în industrie, transporturi și alte sfere de activitate. Se consolidează parteneriatul strategic în energie. Anul trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins un maxim istoric, depășind 140 de miliarde de dolari. La sfârșitul acestui an, așteptăm noi indicatori record”, a a spus Lavrov.

Politica Occidentului

În privința Rusiei și a Chinei, Occidentul colectiv folosește metode dintre cele mai lipsite de scrupule ale ingineriei geopolitice. ”Încercând să-și păstreze hegemonia, Occidentul colectiv folosește, astăzi, cele mai lipsite de scupule metode ale ingineriei geopolitice împotriva Rusiei și Chinei, desemnate principalii lui adversari”, a subliniat șeful MAE rus.

Potrivit ministrului, pe acest fundal, Moscova și Beijingul realizează o strânsă coordonare de politică externă. ”Legătura dintre Moscova și Beijing este unul dintre factorii cheie ai democratizării relațiilor internaționale, al formării unei ordini mondiale multipolare mai drepte”, a spus Lavrov.

El a subliniat, de asemenea, că un sprijin important în munca de perfecționare a amplului complex al cooperării bilaterale rămâne susținerea fermă a acestor eforturi de către publicul larg.

”Activitatea politicienilor și diplomaților noștri nu ar fi fost atât de eficientă fără ajutorul diplomației populare. Contribuția ei în promovarea imaginii obiective a statelor noastre, popularizarea celor mai bune realizări ale științei, culturii și artei ale unuia și celuilalt, este consistentă și semnificativă”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406841