Din mass-media română. Dr. Nicolae Dolghin: Europa între liniarități și neliniarități
15/11
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind despăgubirile acordate Ucrainei de Rusia
15/11

Adevăr incomod: Un ofițer american dezvăluie cine sunt ucrainenii susținuți de SUA

„Batalionul Azov” ucrainean a fost recunoscut drept liderul mișcării internaționale neonaziste/ Foto: anna-news.info

Congresul acordă sprijin naționaliștilor ucraineni care îi imită pe naziștii germani, a declarat Scott Ritter, ofițer de informații în retragere din Corpul de Marină al SUA, pentru canalul YouTube al jurnalistului Richard Medharst, informează RIA Novosti.

Scott Ritter/ Foto: u-f.ru

„Stepan Bandera a devenit părintele naționalismului ucrainean modern. El a fost cel care a spus că ucrainenii nu sunt parte a Galiției și nici a Rusiei, ci sunt un grup etnic independent. <…> Naționalismul lor își are rădăcinile în ideologia lui”, a explicat militarul.

Ritter i-a amintit moderatorului emisiunii de crimele comise împotriva civililor de adepții lui Bandera în timpul Marelui Război de Apărare a Patriei.

„Din punct de vedere moral, nu puteți literalmente să susțineți și să recunoașteți ca fiind legitim tot ce are legătură cu Stepan Bandera”, a spus el. În același timp, a adăugat Ritter, Statele Unite îi ajută în mod deschis pe naționaliștii ucraineni. De exemplu, în luna septembrie a acestui an, luptători ai regimentului naționalist ucrainean ”Azov” au fost primiți în Congres.

Procuratura Generală a Rusiei a stabilit că luptătorii ”Azov” folosesc mijloace și metode de război interzise, fiind înregistrate fapte de tortură a civililor și de ucidere a copiilor. Potrivit șefului instituției, Igor Krasnov, prin cruzimea lor, aceste crime nu pot fi comparate decât cu acțiunile invadatorilor fasciști și ale complicilor lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Stepan Bandera a fost liderul Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN), unul dintre principalii inițiatori ai formării aripii de luptă a OUN – Armata Insurecțională Ucraineană -, care și-a proclamat drept scop lupta pentru independența Ucrainei. UPA a apărut în octombrie 1942. A acționat cu precădere în Ucraina de Vest și a luptat împotriva trupelor sovietice, colaborând cu naziștii. În contul OUN-UPA figurează numeroase crime, inclusiv masacrul de la Volînia, din 1943 – uciderea în masă a populației poloneze din Volînia. Mii de ucraineni care au refuzat să coopereze cu naționaliștii au fost, de asemenea, uciși cu sălbăticie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2523853