Lavrov, despre Declarația finală a summitului G20
17/11
Au fost estimate pierderile de rachete HIMARS în Ucraina
17/11

Experți: Occidentul nu este interesat de o escaladare din cauza incidentului din Polonia

16 noiembrie, Bali. O reuniune de urgență a liderilor G7 și NATO/ Foto: Steffen Hebestre, dpa

Liderii occidentali nu sunt interesați de o agravare a confruntării din cauza incidentului cu racheta din Polonia, în spatele căruia se află provocatori, o situație în care orice acțiune greșită ar putea provoca un al Treilea Război Mondial, a comentat pentru RIA Novosti directorul Institutului pentru Planificare Strategică, Aleksandr Gusev.

RIA aminitește că, în dimineața zilei de 16 noiembrie, președintele american Joe Biden a convocat o reuniune de urgență a liderilor G7 și NATO, prezenți, ca și el, la summitul G20 din Bali. La încheierea ședinței, liderul de la Casa Albă a anunțat că informațiile preliminare nu confirmă ipoteza conform căreia racheta care a căzut în Polonia ar fi provenit din Rusia.

„Poziția tolerantă a președintelui american spune multe. Atât conducerea americană, cât și liderii europeni nu sunt interesați de confruntare, pentru că înțeleg perfect că situația este atât de tensionată acum încât orice mișcare greșită, incorectă a liderilor statelor europene și mondiale, a celor mai importante țări ale lumii poate provoca un al Treilea Război Mondial”, a spus Gusev.

Potrivit estimărilor sale, va demara o anchetă de lungă durată a incidentului.

„Este un eveniment neplăcut, trebuie să înțelegem foarte bine acest lucru: o rachetă căzută pe teritoriul Poloniei. Polonia este țară membră NATO, cu toate consecințele care decurg de aici: o amenințare împotriva oricărei țări, conform articolului 5 din Carta NATO, duce la apărarea intereselor acelei țări de către toți membrii NATO. De fapt – nu doar Rusia, ci toate țările din Europa și din lume – ne aflăm, astăzi, într-o situație foarte dificilă și contradictorie. Trebuie să existe o anchetă”, a declarat expertul.

Este evident, subliniază Gusev, că Rusia nu este interesată de o incitare a confruntării cu Occidentul și, de aceea, atacul asupra Poloniei este o provocare, Occidentul fiind conștient de acest lucru. „Totul este foarte grav, de aceea consider situația drept provocare. Desigur, Rusia nu este interesată de o confruntare cu NATO și cu Occidentul colectiv… Numai o persoană cu ceva probleme psihice ar putea implica, acum, țările NATO într-o confruntare cu Rusia. Sunt convins că în spatele acestei provocări se află oameni interesați de intensificarea confruntării și de aducerea situației în stare de război”, a spus expertul.

După cum menționează RIA Novosti, la 15 noiembrie, presa poloneză a relatat în cursul serii că două rachete au căzut pe teritoriul polonez, în Voievodatul Lublin, la granița cu Ucraina, provocând moartea a două persoane. Ministerul de Externe al republicii a declarat că racheta care a căzut în Polonia era de fabricație rusească. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că Varșovia nu știe exact ale cui rachete au căzut pe teritoriul republicii.

Ministerul Apărării al Rusiei a declarat, la rândul său, că nu au fost lansate lovituri asupra unor obiective din apropierea frontierei de stat ucraineano-poloneze, iar fotografiile publicate cu niște fragmente nu au nici o legătură cu mijloacele rusești de atac. Toate declarațiile mijloacelor poloneze de informare în masă despre rachete ”rusești” care, chipurile, ar fi căzut reprezintă o provocare deliberată cu scopul escaladării situației.

Expertul militar Alexei Leonkov a declarat pentru RIA Novosti că rachetele de croazieră rusești nu ar fi ajuns pe teritoriul Poloniei, dar că acolo ar fi putut zbura rachete ucrainene din sistemul S-300: au mai existat astfel de exemple înainte, inclusiv când Ucraina a lovit cu rachete antiaeriene propriile clădiri rezidențiale.

Directorul general al „Institutului de Studii Politice”, Serghei Markov, este încrezător că situația generată de explozia rachetei care a căzut în Polonia nu va avea prea multă continuitate pentru Rusia. Expertul consideră că ”regimul terorist de la Kiev” va convinua să beneficieze de livrări de sisteme antiaeriene pe durata valului de isterie anti-rusă. Cu toate acestea, Markov nu exclude posibilitatea că Polonia ar putea invada vestul Ucrainei.

„Există pericolul ca Polonia să profite de acest incident pentru a trimite unități pe teritoriul Ucrainei de Vest, dar și pentru a desfășura activitate militară, asigurând apărarea antiaeriană a vestului Ucrainei cu sisteme antiaeriene poloneze. Este un fenomen foarte periculos care va forța Rusia să atace sistemele antiaeriene poloneze pe teritoriul polonez”, a adăugat el.

„Biden nu vrea ca Polonia să o ia înaintea evenimentelor și să arunce Statele Unite într-un război nuclear, astfel încât toată America să fie distrusă. Toată lumea știe foarte bine că polonezii au fost vinovații pentru cel de-al Doilea Război Mondial, după Hitler, toată lumea știe că jumătatea din conducerea Poloniei sunt idioți duși cu mintea și nu vrea să depindă de ei. Dacă lumea va depinde de polonezi, atunci lumea va înceta să mai existe”, crede Markov.

Pentagonul a precizat că, în această situație, intenționează să se bazeze nu pe speculații, ci pe fapte, dispunând de suficiente posibilități pentru clarificarea lor. În același timp, până la obținerea dovezilor, Pentagonul nu va vorbi despre aplicabilitatea articolului 5 din Carta NATO (privind apărarea colectivă), a precizat purtătorul de cuvânt militar Patrick Ryder.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406844