Slovacii au susținut în masă acțiunile Rusiei în Ucraina
16/11
Experți: Occidentul nu este interesat de o escaladare din cauza incidentului din Polonia
17/11

Lavrov, despre Declarația finală a summitului G20

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

Rusia a insistat ca Declarația finală a summitului G20 să cuprindă o frază care să precizeze că pozițiile privind Ucraina diferă, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de agențiile de presă RIA Novosti, TASS și de cotidianul RBC.

„Occidentul a adăugat fraza, conform căreia „noi, multe delegații” am condamnat Rusia. Am menționat că au fost expuse și puncte de vedere alternative. Credem că este suficient pentru a nu aborda profund această problemă, care nu este deloc treaba Grupului celor 20″, a spus Lavrov la conferința de presă finală.

Șeful diplomației de la Moscova a precizat că țările occidentale ar fi dorit ”politizarea” Declarației finale, prin condamnarea acțiunilor Rusiei în Ucraina în numele întregului G20. Lavrov a adăutat că Moscova a insistat ca în document să se scrie și despre poziții diferite.

Prin urmarea, în Declarația finală a G20 scrie: „Majoritatea membrilor [G20] au condamnat ferm războiul din Ucraina și au subliniat că acesta cauzează uriașe suferințe umane și adâncește problemele existente în economia globală, limitându-i creșterea, amplificând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, întărind insecuritatea energetică și alimentară și sporind riscurile pentru stabilitatea financiară. Au existat și alte puncte de vedere, evaluări diferite ale situației și ale sancțiuniulor”.

În documentul se precizează că liderii G20 nu consideră formatul organizației ca „un forum pentru rezolvarea problemelor de securitate”. „Subliniem că problemele de securitate pot avea consecințe serioase pentru economia mondială”, au adăugat liderii G20.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406842