Ambasada Rusiei a condamnat reacția SUA la execuția prin împușcare a prizonierilor de război ruși
22/11
Directorul Teatrului La Scala confirmă corectitudinea alegerii unei opere rusești pentru deschiderea stagiunii
23/11

Rusia a cerut AIEA să-i indice clar pe cei care se fac responsabili de atacurile asupra Centralei Zaporojie

Centrala Nucleară de la Zaporojie din orașul Energodar/ Foto: RIA Novosti

AIEA ar trebui să renunțe la condamnări abstracte în cazul atacurilor la care este supusă Centrala nucleară de la Zaporojie de către militarii ucraineni, ea trebuie clar și fără echivoc să-i indice pe cei care se fac responsabili pentru aceste atacuri, se arată în declarația publicată de Ministerul de Externe al Rusiei după recentele atacuri lansate de Forțele Armate ale Ucrainei asupra Centralei Zaporojie, relatează RT.

„În astfel de circumstanțe fără precedent, conducerea secretariatului agenției trebuie să adopte o poziție responsabilă. În calitatea de organism internațional autoritar și independent, AIEA ar trebui, în sfârșit, să renunțe la condamnări abstracte și la îndemnuri de încetare a atacurilor asupra Centralei de la Zaporojie fără o trimitere concretă, indicându-i clar și fără echivoc pe cei care săvârșesc aceste atacuri”, se precizează în declarația Ministerului de Externe.

Moscova a subliniat că a venit timpul „să spunem lucrurilor pe nume”.

„În caz contrar, naționaliștii ucraineni nu vor fi opriți. Pentru asta este nevoie de determinare și responsabilitate. Sperăm foarte mult să le și vedem”, a adăugat Ministerul de Externe.

La 20 noiembrie, Renat Karciaa, consilierul directorului general al corporației Rosenergoatom, a declarat că armata ucraineană a supus Centrala nucleară de la Zaporojie unor masive tiruri de artilerie.

Au fost afectate instalații strategice.

După acest episod, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut ca atacurile asupra Centralei de la Zaporojie să înceteze imediat, „indiferent cine se află în spatele lor”.

Potrivit președintelui Rusiei, Vladimir Putin, conducerea AIEA se află sub presiunea SUA și a țărilor europene, motiv pentru care nu poate spune direct că atacurile asupra zonei în care se află Centrala provin dinspre partea ucraineană.

Șeful Rosatom, Aleksei Lihaciov, a spus, la rândul său, că experții AIEA, oameni educați și învățați, înțeleg perfect „de unde și ce vine în zbor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2406887