Autoritățile ruse au elaborat trei variante de răspuns la plafonarea prețului la petrol
07/12
Lavrov: Rusia este gata să discute despre oprirea conflictului, în cazul unei propuneri serioase
07/12

Misiunea Rusiei la ONU: Atacând Centrala de la Zaporojie, Kievul se joacă cu viețile ucrainenilor și europenilor

Centrala Nucleară de la Zaporojie/ Foto: hornews.ru

Când ordonă să fie atacată Centrala Nucleară de la Zaporojie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se joacă nu doar cu viețile ucrainenilor, dar și ale tuturor europenilor, a declarat reprezentanta Federației Ruse, Natalia Karmazinskaia, vorbind la ședința Adunării Generale a ONU.

Potrivit acesteia, permanentele atacuri lansate asupra Centralei de către Forțele Armate ale Ucrainei creează o amenințare reală la adresa securității și riscul unei avarii tehnogene, cu emisii de radiații.

Diplomatul a reamintit de atacurile întreprinse de armata ucraineană la 19 și 20 noiembrie asupra Centralei nucleare. Rusia a distribuit informațiile de rigoare ca documente oficiale ale Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU. Cu toate acestea, a subliniat Karmazinskaia, Washingtonul și aliații lui ignoră ceea ce se întâmplă și nu se grăbesc să bage minițile în cap regimului lui Zelenski, „care se joacă de fapt nu doar cu viața propriei țări, dar a întregului continent european”.

Diplomatul a menționat că Rusia a făcut tot ce a depins de ea pentru organizarea, în deplină siguranță, a unei misiuni a AIEA la Centrala Nucleară Zaporojie, la 1 septembrie, în ciuda provocărilor regimului de la Kiev. La finalul vizitei, șeful Agenției, Rafael Grossi, a luat inițiativa creării unei zone de protecție operațională și de securitate nucleară în jurul Centralei.

Karmazinskaia a declarat că Moscova susține această inițiativă, dar important este să se convină asupra parametrilor acestei zone, pentru a nu se ajunge la o reducere a gradului de protecție a Centralei Nucleare de la Zaporojie și la o creștere a amenințării cu atacuri teroriste.

Experții sunt aproape de un acord acceptabil între Ucraina și Rusia privind crearea unei zone de securitate în jurul CNE de la Zaporojie, după cum a anunțat, anterior, șeful AIEA Rafael Grossi. Potrivit acestuia, există o propunere menită să oprească „bombardamentele nebunești asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa”.

Nici nu poate fi vorba despre o scoatere a Centralei Nucleare de la Zaporojie de sub controlul Rusiei, a declarat, anterior, Maria Zaharova, reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei. Diplomatul a subliniat că numai Rusia este capabilă să asigure siguranța fizică și nucleară a Centralei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2468537