Declarațiile președintelui Putin la ședința Consiliului pentru Drepturile Omului. Principalele idei
08/12
Putin: Din cei 300.000 de mobilizați, 150.000 sunt în zona operațiunii speciale
08/12

Vladimir Putin: Pericolul unui război nuclear crește, Rusia nu va folosi prima arma nucleară

Foto: dw.com

Pericolul izbucnirii unui război nuclear este în creștere, dar Rusia nu intenționează să folosească prima arma nucleară, a subliniat președintele Rusiei, Vladimir Putin, la întâlnirea avută, miercuri, cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului, scrie Izvestia.

O chestiune rdicată, la respectiva întrunire, de Svetlana Makovețkaia, directorul Centrului ”Grani” pentru analiză civilă și cercetare independentă. Ea a atras atenția asupra temerilor multora legate de un conflict nuclear și l-a rugat pe șeful de stat să facă o declarație că „Rusia nu va folosi prima, în nici o circumstanță, arma nucleară”.

„În legătură cu faptul că Rusia nu va folosi niciodată prima, în nici o circumstanță: ei bine, dacă nu o va folosi prima în nici o circumstanță, atunci nici al doilea nu o va folosi, deoarece oportunitățile de a o folosi în cazul unui atac nuclear asupra teritoriului nostru sunt extrem de limitate”, a răspuns Putin.

El a subliniat că Rusia înțelege foarte bine ce înseamnă arma nucleară și că nu intenționează să o agite prin aer. Potrivit precizărilor lui Putin, faptul că Moscova deține armă nucleară nu este un factor provocator, ci de descurajare.

Anterior, la sfârșitul lunii octombrie, Putin a precizat că Rusia nu a spus niciodată nimic despre posibilitatea de a folosi arme nucleare. Între timp însă, fostul premier al Marii Britanii, Liz Truss, de exemplu, a vorbit direct despre posibila ei folosire de către Londra. La acel moment, președintele a declarat că politica Occidentului reprezintă „un joc periculos, sângeros și murdar, în care nu sunt luate în consideraare interesele altor state”.

Putin a reamintit că fostul premier britanic, Liz Truss, a declarat anterior că, dacă ar fi necesar, va fi gata să folosească arma nucleară.

La începutul lunii noiembrie, pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a apărut o declarație privind necesitatea prevenirii unui război nuclear. În acel document, Moscova îndemna cele „cinci state nucleare” să refuze orice tip de încurajare a provocărilor care ar implica utilizarea armelor de distrugere în masă.

În același timp, la 17 noiembrie s-a aflat că Rusia și SUA au convenit să nu folosească arme nucleare. Informația a fost anunțată de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, care a menționat că înțelegerea a fost obținută la Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2468550