Patriarhul Kirill: Orice dorință de a distruge Rusia va însemna sfârșitul lumii
20/01
Peskov: Spirala conflictului din Ucraina este în creștere
20/01

Expertul militar Leonkov, despre cea mai eficientă armă împotriva tancurilor germane Leopard

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut țărilor occidentale să furnizeze Ucrainei toate tipurile de arme. Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, șefa Executivului comunitar a anunțat că la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, ”Ramstein”, din 20 ianuarie, se va face un pas important. Expertul militar Aleksei Leonkov, redactorul publicației ”Arsenal Otecestva” a explicat pentru cotidianul ”Moskovski komsomoleț” ce ar mai putea oferi țările NATO președintelui Zelenski.

În privința noilor livrări de arme în Ucraina, în Occident au apărut deja și alte puncte de vedere. The Wall Street Journal, spre exemplu, a publicat un articol al cărui autor este înclinat să creadă că furnizarea de muniție către Ucraina ar putea aduce rezervele SUA și ale aliaților „la un nivel critic până în vara sau toamna acestui an”. Potrivit acestuia, Ucraina consumă proiectilele de artilerie de 155 mm livrate de Occident „de aproximativ două ori mai des” decât SUA și aliații lor reușesc să le producă.

– Trebuie să înțelegem că Ursula von der Leyen și alți oficiali europeni joacă în mare parte după partitura pro-americană”, a spus Leonkov. – ”Uneori, chiar responsabilii naționali din Germania însăși încearcă să li se opună. Ne amintim cum Christine Lambrecht a încercat să se opună livrărilor de echipamente militare grele în Ucraina.

După ce au livrat vehile obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, germanii au crezut că, în general, la asta se rezumă totul. Americanii au însă cu totul alte planuri. Problema este că acum ei întâmpină unele dificultăți legate de livrări și de ajutorul financiar destinate Ucrainei. Nu numai că o comisie a Congresului SUA cercetează acele livrări făcute anterior, dar există și probleme cu datoria de stat.

Cu alte cuvinte, pentru o vreme aceste livrări vor fi scoase din programul de finanțare a regimului de la Kiev. Dar Statele Unite și-au încordat la maximum aliații din NATO, care își vor onora promisiunile privind armamentul. Pentru ca acest proces să se deruleze mai rapid, s-au făcut mai multe anunțuri. Cum ar fi, spre exemplu, anunțurile Poloniei și Marii Britanii privind livrarea de tancuri ”Leopard 2” și ”Challenger 2”.

Și la Forumul de la Davos, unde de regulă se dezbat chestiuni legate de economie, a fost abordată tema militară. Și toate în ajunul reuniunii Grupului de la Ramstein, care va avea loc pe 20 ianuarie.

– Ce tipuri de armament ar putea include aceste livrări despre care se vorbește?

– Principalele tancuri de luptă, vehicule de luptă pentru infanterie, poate mașini blindate pentru transportul de trupe. După toate probabilitățile, vor fi incluse și noi sisteme de artilerie.

Problema este că țările NATO au epuizat armamentul de producție sovietică, dar încă mai dețin arme produse de complexul militar-industrial european. Acum, misiunea lor este de a scăpa de aceste rămășite, deoarece li s-a promis, în schimb, armament nou, modern, produs de complexul militar-industrial american.

Toți banii pe care europenii și-au planificat să îi cheltuiască anul acesta pentru armamentul lor se vor scurge lin în bugetele producătorilor americani de armament, pentru simplul motiv că Europa se află, ea însăși, în criză economică.

– În privința livrărilor de tancuri germane Leopard, subiect care a făcut atâta vâlvă, cât timp le va trebui tanchiștilor ucraineni să învețe cum să mânuiască mașini de luptă străine?

– Să-i înveți pe ucraineni să „se dea” cu ”Leopard” se poate în 2-3 luni, dar mai departe ce se va întâmpa? Pentru că pentru a transforma un echipaj de tanc al armatei ucrainene în profesioniști, la fel de bun ca un echipaj german, este nevoie de mult mai mult timp.

Până acum, în țările NATO se organizau întreceri între plutoane de tancuri. De câteva ori, Ucraina a luat și ea parte la ele, cu echipajele instruite, dar, este adevărat, pe tancuri T-64, de producție sovietico-ucraineană.

Prin urmare, echipajele ucrainene s-au clasat pe penultimele și ultimele locuri. Iar primele, au fost ocupate, de regulă, de reprezentanții Germaniei, care și-au reprezentat țara cu tancuri Leopard 2A6.

Acum se discută problema livrării unei versiuni mai vechi a tancurilor – Leopard 2A4. În general, este un tanc destul de mediu din anii 1980, al cărui analog au fost tancurile noastre T-72, în versiunea B2. Trebuie însă înțeles un lucru: pentru ca aceste tancuri să facă o treabă de mare precizie, ele vor fi, foarte probabil, furnizate cu instructori străini. Bănuiesc că în primele tancuri Leopard vor sta polonezi. Am văzut deja ceva similar în cazul livrărilor de unități de artilerie autopropulsate Crab, T-72M1 și T-72 Twardy, unde echipajele erau formate numai din polonezi.

– Ce mijloace de distrugere avem împotriva tancurilor germane?

– Tancurile „Leopard 2A4” i-au ars foarte bine pe kurzi în Siria, cu ajutorul vechilor sisteme sovietice de rachete antitanc cu numele de „Maliutka”. Și-au făcut treaba atât de bine, încât Corpul doi de armată al forțelor militare turce a renunțat la o ofensivă terestră, la care urmau să participe tancuri, lansând lovituri asupra kurzilor de la distanță, cu ajutorul sistemelor de artilerie și rachete.

– Pe ce direcții pot fi folosite tancurile Leopard?

– În general, un tanc este o armă de înaintare. Dar NATO nu va putea să le furnizeze în număr mare, reușind să strângă cel mult 300 de bucăți. Comandamentul ucrainean le poate folosi în noi încercări de contraatac. Dar aici întrebarea care se ridică este, mai degrabă, ce tactici va folosi armata Ucrainei. Au avut o tactică foarte reușită a grupurilor tactice de companie.

De exemplu, în ofensiva de la Harkov (??? au participat simultan șapte astfel de grupuri și au avut un oarecare succes. Combinația de grupuri tactice de companie a fost, cu aproximație, cam aceasta: un tanc, mai multe vehicule blindate pentru infanterie și transportoare blindate de trupe. Nu este exclus ca, acum, ucrainenii să revizuiască diferite combinații și să facă o grupare tactică de companie formată doar din tancuri.

De exemplu, se livrează o întreagă companie de 14 tancuri britanice, care ar putea fi folosită pe un anumit sector al frontului. Atunci, linia noastră de contact a avut, desigur, unele breșe, au fost prost contruite tranșeele și zonele minate, minusuri de care au și profitat, de fapt, forțele ucrainene. Acum, linia de contact este stabilă, iar astfel de înaintări sunt sortite eșecului.

Nu trebuie să uităm, de asemenea, că noi luptăm cu mult mai multe tancuri și că avem mai multe mijloace de distrugere antitanc. Faptul că armata ucraineană va dispune de 200-300 de unități suplimentare de tehnică militară nu va putea schimba ceva radical în desfășurarea operațiunii militare speciale, chiar dacă va reprezenta un oarecare pericol.

Totuși, acest lucru va permite Occidentului să rezolve altă problemă – să tragă de timp cât mai mult posibil. Neavând posibilitatea de a învinge pe câmpul de luptă, inamicul mizează pe faptul că un conflict armat ”de epuizare” va submina, totuși, Rusia, capacitățile ei militare și economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2468620