Demisonarul Arestovici a vorbit pentru prima dată despre înfrângerea Kievului
22/01
Oficial elvețian, despre soarta activelor rusești înghețate în Țara cantoanelor
23/01

MAE, despre nedumerirea organizațiilor evreiești din cauza criticilor lui Lavrov

Sediul principal al MAE al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Ministerul rus de Externe a primit un „număr uriaș de mesaje” din partea cetățenilor și a organizațiilor neguvernamentale evreiești, nedumerite în legătură cu apelul adresat de președintele Congresului Evreiesc European (EJC), Ariel Musikant, ministrului de Externe, Serghei Lavrov, căruia i se cere să prezinte scuze, se arată într-o postare pe site-ul MAE rus, citat de RBC.

„Constatăm încă o dată cum anumite organizații încearcă să aducă la confruntare diferite națiuni și popoare. Trebuie să vă reamintim că poporul nostru a fost cel care, în urmă cu mai bine de 80 de ani, s-a ridicat pentru a apăra omenirea de ciuma fascismului, de ura față de oameni, de nazism și de militarismul imperialist agresiv, fără a împărți lumea după naționalități”, se arată în comunicat.

Făcând bilanțul anului diplomatic 2022, Lavrov a declarat că Statele Unite au format o coaliție din aproape toate țările europene, care fac parte din NATO și UE, iar „prin intermediul Ucrainei duc, ‘prin procură’, un război” împotriva Rusiei pentru a rezolva definitiv „problema rusă”. El a comparat acțiunile Washingtonului cu felul în care „Napoleon a mobilizat aproape toată Europa împotriva Imperiului Rus”, iar Adolf Hitler „a cucerit, a pus „sub arme” majoritatea țărilor europene și le-a aruncat împotriva Uniunii Sovietice”, dorind să „rezolve în sfârșit „chestiunea evreiască””.

După această declarație, Congresul Evreiesc European i-a cerut lui Lavrov să își ceară scuze pentru că a comparat politica Statelor Unite și a aliaților lor față de Moscova cu acțiunile lui Hitler. Moscova a răspuns spunând că organizația s-a discreditat prin aceea că ani de zile a ignorat „nivelul catastrofal al antisemitismului din Ucraina”, motiv pentru care părerea ei „nu prezintă interes pentru partea rusă”.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a calificat cuvintele lui Lavrov drept „nelalocul lor, lipsite de respect și care calcă în picioare memoria celor 6 milioane de evrei și a altor victime, ucise sistematic în timpul Holocaustului”.

Într-o declarație de astăzi, Ministerul de Externe l-a acuzat pe Borrell de ipocrizie, „mai ales pe fondul afirmațiilor rasiste ale șefului diplomației UE, care a împărțit lumea într-o „grădină înflorită” unde trăiesc „un miliard de cetățeni ai UE și SUA” și o „junglă” care o invadează, precum și de sprijinul deschis acordat de Uniunea Europeană regimului neonazist de la Kiev”.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2468560