Putin a vorbit despre discuția tihnită purtată cu Xi la o ceașcă de ceai, în fața șemineului
26/03
Denis Pușilin: Noi luptăm cu ce este al nostru pentru ce este al nostru, iar adversarii luptă cu ceva strain pentru ce nu este al lor
26/03

Presa japoneză a comentat decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus

Sistemul de rachete ”Iskander”/ Foto: discover24.ru

Decizia Federației Ruse de a desfășura armele sale nucleare tactice pe teritoriul Republicii Belarus este răspuns la consolidarea ajutorului militar acordat Ucrainei de către Occident, au estimat, duminică, postul de televiziune japonez NHK și principalele ziare nipone, relatează agenția TASS.

„După toate probabilitățile, scopul [deciziei] este de a descuraja țările occidentale, care își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina”, a subliniat televiziunea publică niponă. La rândul său, cel mai mare ziar japonez, Yomiuri, a apreciat că decizia privind instalarea de arme nucleare tactice în Belarus este menită să descurajeze Statele Unite și Europa să furnizeze arme noi în Ucraina. Publicația consideră că Moscova este îngrijorată de un posibil contraatac al Kievului cu utilizarea celor mai noi arme străine, inclusiv tancuri occidentale.

De asemenea, principalul cotidian economic al țării, Nikkei, este de părere că decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, are legătură directă cu dorința sa de a pune presiune și de a descuraja livrările de arme occidentale către Ucraina. Un punct de vedere similar a fost exprimat de ziarul național Asahi.

Autoritățile japoneze nu au comentat decizia până în prezent.

Anterior, Putin a declarat că Rusia își va desfășura armele nucleare tactice în Belarus la cererea părții beloruse, așa cum SUA procedează de mult timp pe teritoriul aliaților săi. Moscova a transferat deja Minskului un sistem de rachete ”Iskander”, care poate fi purtător de arme nucleare, iar pe 1 iulie se încheie construcția unui depozit de arme nucleare tactice pe teritoriul republicii, a anunțat liderul de la Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2597676