Dmitri Peskov: Situația demografică a Rusiei este dificilă
20/05
Zaharova: Bătaia de joc la adresa genocidului locuitorilor din Donbass, cea mai mare greșeală a lui Scholz
21/05

Discursul președintelui rus, Vladimir Putin, la Reuniunea Consiliului pentru Relații Interetnice

Foto: sreenshot video

Șeful statului rus a condus prin videoconferință ședința Consiliului pentru Relații Interetnice (în imagine). Principalele subiecte ale reuniunii: avantajele modelului rusesc modern de politică națională de stat, integrarea noilor regiuni în spațiul socio-cultural rusesc și adaptarea Strategiei politicii naționale de stat în condițiile provocărilor și amenințărilor externe. Prezentăm prima parte a discursului care abordează și relații externe:

Stimați colegi, bună ziua!

Salut prezența dumneavoastră la ședința Consiliului pentru relații interetnice.

Pe ordinea de zi aveam Strategia politicii naționale de stat. Este în vigoare de peste 10 ani. Acordăm o atenție constantă chestiunilor legate de punerea ei în practică și înțelegem că, în condițiile actuale, ea are nevoie de actualizare.

Vedem ce presiune externă agresivă se exercită acum asupra Rusiei, asupra întregii noastre societăți. Practic, împotriva noastră este îndreptat întregul arsenal: economic, militar, politic, informațional, se derulează cea mai puternică propagandă antirusească. Atacurile la adresa istoriei, culturii, valorilor noastre spirituale nu încetează, la fel ca și încercările de a tulbura concordia și fraternitatea popoarelor țării noastre.

Adversarii noștri au decis că tocmai multinaționalitatea Rusiei reprezintă punctul vulnerabil al țării și fac totul pentru a ne dezbina. Vreau să spun câteva lucruri în acest sens. Oponenții pe care i-am amintit – știți aceasta nu din auzite – pun la cale acțiuni de provocare în interiorul comunităților naționale, înființează, chipurile, în numele popoarelor rusești tot felul de asociații socio-politice care îi reprezintă doar pe ei și pe provocatori de teapa lor, declarând cu nerușinare că este necesară așa-numita decolonizare a Rusiei.

Apropo, ei vorbesc pe limba lor, deoarece [ei] înșiși sunt țări care au deținut colonii și care astăzi duc o politică neocolonială. Iată de ce vorbesc despre noi gândindu-se la ei înșiși, gândindu-se că suntem ca ei. Ei susțin că Rusia trebuie împărțită în zeci de mici entități statale, și este clar în ce scop – pentru a le supune apoi voinței lor, pentru a le exploata, pentru a le folosi în interesele lor personale. Alte scopuri nu au.

Autorii unor astfel de concepte s-au obișnuit să acționeze după șabloanele ideologice occidentale, cu abordările lor neocoloniale rasiste, cu afirmații despre un fel de exclusivism al unor popoare și inferioritate a altora, cu obiceiul de a împărți popoarele pe categorii – I-a, a II-a, a III-a. După părerea mea, acolo mai este și o caterogie superioară, care se consideră mai presus chiar și decât aliații lor.

Repet, au pornit și pornesc de la premisa că diversitatea culturală, națională a Rusiei reprezintă slăbiciunea noastră. Dar viața – iar noi știm foarte bine acest lucru, dragi prieteni și colegi – provocările cu care ne-am confruntat au arătat că, dimpotrivă, aceasta este forța noastră, a Rusiei – una specială, atotînvingătoare.

Atitudinea de bunătate, de sinceritate pe care o manifestă popoarele Rusiei unul față de celălalt s-a format de-a lungul multor secole. În istoria poporului nostru multinațional de peste o mie de ani, au existat, firește, de toate, așa cum se întâmplă în orce familie – și certuri, și despărțiri, și divergențe. Altfel nu se poate. Dar uite așa – treptat, timp de o mie de ani, s-a format familia popoarelor a Rusiei.

Generație după generație, strămoșii noștri au lucrat împreună pentru binele Rusiei materne, mare și comună, au înmulțit patrimoniul spiritual al unui stat unit prin diversitatea limbilor și tradițiilor lor, au modelat cultura lui multietnică și multiconfesională unică.

Patria noastră a fost edificată în jurul valorilor armoniei multinaționale. Este cel mai important fundament al consolidării noastre, care nu face decât să se întărească în fața agresiunii și amenințărilor externe. Iar adversarii noștri, pe care i-am menționat, oameni cu mentalitate neocolonială, niște imbelici, în realitate, nu înțeleg că tocmai această diversitate ne face mai puternici. Și degeaba mizează ei pe efectul pentru care se străduiesc atât. Am spus deja că oamenii care se lasă conduși de ideile lor neocoloniale, sunt imbecili, iar la concursul imbecililor ar ocupa locul doi. De ce doar locul doi? Tocmai pentru că sunt imbecili. (Râsete) Ei nu înțeleg că, în condițiile unei agresiuni și presiuni externe, la noi se produce doar consolidarea poporul nostru multinațional.

Nu întâmplător în rândurile participanților la operațiunea militară specială și ale voluntarilor, care asigură ajutor pe front și în spatele frontului s-au ridciat toate – și vreau să subliniez acest lucru – practic toate popoarele Rusiei. Reprezentanți a peste o sută de naționalități din Rusia au fost decorați deja cu înalte distincții militare.

Împreună ne mândrim cu eroii noștri, împreună îi susținem pe soldații noștri – și prin cuvinte, și prin fapte, iar această unitate de acțiune și gândire a milioane de oameni ne face cu siguranță mai puternici, mari tari și mai buni.

La nivelul societății este mai multă încredere și sprijin reciproc. Coeziunea noastră a devenit mai puternică, mai de nădejde. Societatea a început să conștientizeze mai mult și mai profund apartenența la patria noastră, responsabilitatea pentru Rusia și pentru viitorul ei.

Și cred că este clar de ce se întâmplă acest lucru. Este clar pentru fiecare om, nu doar pentru niște experți, pe care noi îi respectăm foarte mult, nu doar pentru conducători, în cazul de față pentru conducătorii de regiuni. Nu. Omul simplu înțelege că doar unitatea ne face puternici și de neînvins. Iar asta este esențial, pentru că de asta depinde existența noastră. Și toți, vreau să subliniez, toți simt și înțeleg acest lucru – cu mintea, cu sufletul și cu inima.

Tocmai de aceea în situația de astăzi se produce o consolidare absolut evidentă a societății noastre.

În ultimii ani, tocmai nivelul identității civice naționale, când un om se consideră în primul rând cetățean al Rusiei și abia după aceea reprezentant al uneia sau alteia dintre naționalități, a crescut direct proporțional cu presiunea exercitată asupra țării.

Cu cât mai multe sancțiuni au fost adoptate împotriva noastră, cu cât mai multe calomnii au circulat pe seama noastră, cu atât mai ridicat a adevenit acest paramentu al consolidării comune: în ultimii cinci ani a crescut cu o treime, iar la începutul anului 2023 a depășit 94 procente. Date statistice obiective: nivelul identității civice comune în 2017 a fost de 63 la sută în societatea rusă, iar în 2022 – de 94,2 la sută.

Adică, repet, majoritatea covârșitoare a oamenilor se conștientizează înainte de toate ca cetăței al țării, punând pe primul loc apartenența, implicarea în societatea rusă, în viața statului, și nu ca parte a unui anumit grup etnic.

Modificările aduse pe textul Constituției, elaborate inclusiv cu participarea dumneavoastră, dragi colegi, au consolidat protecția identității culturale a tuturor popoarelor Rusiei, conservarea diversității ei lingvistice și etnoculturale. Și este important că toate acestea se bazează pe valori și fundamente comune, pe convingerea fermă că suntem diferiți. Desigur, suntem oameni diferiți și fiecare dintre noi are mica lui patrie, iubită de noi. Dar Patria unită, puternică și imensă, în spatele căreia ne simțim ca în spatele unui zid de piatră, este una singură, este Rusia. Cu marea sa varietate de culturi, cu măreața ei istorie – și cu diversitatea sa lingvistică și cu măreața limbă rusă, consfințită la articolul 68 din Constituția Federației Ruse ca limbă de stat și care îndeplinește funcția unică de limbă de comunicare interetnică.

Acestea sunt aspectele la care aș dori să atrag atenție pe parcursul adaptării prevederilor Strategiei de politică națională.

Rog Guvrnul ca, împreună cu membrii Consiliului, cu experții de profil să conecteze toate activitățile Strategiei ținând cont de obiectivele de întărire a identității civile comune a Rusiei […]

2 Comments

 1. Carmen spune:

  Ah, e o adevărată surpriză publicarea discursului tradus în română. Mulțumesc!
  Este o luptă feroce, chiar demonică pornită împotriva Rusiei. Mari provocări apasă umerii președintelui Vladimir Putin. Presiunea externă agresivă exercitată asupra Rusiei a depășit toate limitele. Dar Vladimir Putin va reuși să țină unită Rusia, trebuie să facă asta! Lupta de astăzi din Ucraina este doar primul pas într-o luptă care mai poate dura și pe care Statele Unite intenționează să o ducă pentru a dezmembra Rusia. Acest lucru nu trebuie să se întâmple vreodată! Președintele Putin trebuie sprijinit de poporul rus, pentru că dorește binele Rusiei. Jocul murdar al Statelor Unite trebuie oprit neapărat. Rusia nu este un agresor, ci un formidabil apărător. Vor să decolonizeze Rusia? Sunt nebuni sau nu știu care e diferența între colonie și multinaționalitate? Tocmai ei, care au fost mari coloniști vorbesc de decolonizare? Britanicii au condus India aproape două secole și au deposedat-o de materii prime și bogății în valoare de peste 47 miliarde dolari! Dar coloniile franceze, dar cele americane? Dar comerțul cu sclavi ai americanilor? Sunt atât de obraznici încât nu am cuvinte să-i calific. Probabil SUA vrea să destrame Rusia în bucățele, ca apoi s-o împartă cu aliații ei (lucru care nu se va întâmpla NICIODATĂ). Asta nu se numește cumva neocolonialism? Ipocriții! Am să redau trei idei principale ale jurnalistului Seymour Hersh, referitoare la SUA:

  ,,1. Statele Unite nu au limite de moralitate sau legalitate atunci când își apără statutul de unic jandarm al lumii.
  2. Statele Unite își sacrifică partenerii loiali din Europa fără să clipească, atunci când în joc sunt sute de miliarde de dolari.
  3. Statele Unite forțează toate liniile roșii în relația cu Rusia, cu intenția clară de escaladare a conflictului.”

  Aceasta este SUA pe care Occidentul o venerează. Doar că Occidentul și NATO vor sfârși ca victime în acest conflict. SUA a reușit să transfere mare parte din efortul de război cu Rusia pe umerii europenilor. După modelul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA așteaptă pe margine momentul potrivit: epuizarea Occidentului sau a Rusiei. Se comportă precum o hienă. Doar că spre dezamăgirea ei, nu Rusia e epuizată ci Occidentul.
  Aștept cu nerăbdare partea a doua a discursului.

 2. cristian27070 spune:

  Slava RUSSIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2597696