Guvernul chinez îndeamnă Europa să înlăture cauzele conflictului din Ucraina
25/05
Peskov: Rusia este împotriva înghețării conflictului din Ucraina
26/05

Armenia și Azerbaidjan au renunțat reciproc la pretenții teritoriale

Prim-ministrul Armeniei, Nikola Pașinian (stânga) și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev/ Foto: kriz.ru

Prim-ministrul Armeniei, Nikola Pașinian, a anunțat că Armenia și Azerbaidjan au ajuns la un acord privind recunoașterea reciprocă a integrității lor teritoriale, informează agenția Rambler.

Vorbind la reuniunea lărgită a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, el a mai adăugat că Armenia este deja pregătită să deblocheze coridoarele de transport și economice, precum și alte comunicații regionale. „Vreau să confirm că Armenia și Azerbaidjan au convenit asupra recunoașterii reciproce a integrității teritoriale a unuia și a celuilalt, și că, pe această bază, putem spune că avansăm destul de bine spre o reglementare a relațiilor noastre”, a spus premierul armean.

În urmă cu patru zile, mai exact pe 22 mai, Pașinian a anunțat că recunoaște integritatea teritorială a Azerbaidjanului, în care intră și Nagorno-Karabah, dar cu condiția ca populației armene să-i fie asigurată securitatea. După cum a precizat Pașinian, Armenia recunoaște cei 86,6 mii de kilometri pătrați aparținând Azerbaidjanului, pornind de la faptul că partea azeră este pregătită să recunoască 29,8 mii de kilometri pătrați drept integritate teritorială a Armeniei.

Acest lucru a fost confirmat și de președintele azer Ilham Aliyev. Potrivit acestuia, Azerbaidjanul nu mai are pretenții teritoriale împotriva Armeniei.

În plus, Pașinian a abordat și problema asigurării drepturilor și securității locuitorilor din Nagorno-Karabakh. „Sper că un dialog constructiv normal între Baku și Stepanakert (Nagorno-Karabah – n.r.) va începe în curând”, a adăugat el.

Anterior, Pashinyan și Aliyev au venit la Moscova pentru o întâlnire trilaterală cu președintele rus Vladimir Putin.

1 Comment

  1. Carmen spune:

    O decizie înțeleaptă. Bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2597701